VijestiBiH

KONAKOVIĆ JAVNO “PROZVAO” BIVŠEG DIREKTORA AUTOCESTA FBiH: “Neviđeni kriminal, na dionici od 78 miliona eura, ukrali su 98 miliona”

Nakon Nermina Nikšića, na današnjoj press konferenciji Trojke u Sarajevu obratio se i lider NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

“BiH je u proteklih 10 godina falilo lidera koji ljudima neće pričati ono što im treba da ostanu na vlasti nego im pričati istinu i o tome da mora biti kompromisa. Ovo je zemlja u kojoj nema niti jedna odluke bez da se o njoj dogovore svi narodi i građani”, rekao je Konaković.

On kaže da je “režim” pokušao sve da teorijama o izdaji sruši koncept Trojke:

“Ali sve im je palo u vodu. Krenuli smo s narativom kojim smo tražili više od EU za više integracije. Prvi signal stigao je kada je BiH dobia 333 miliona eura od EU. To je 57 posto od ukupnih sredstava za Zapadni Balkan. Nije to novac koji suštinski mijenja ekonomiju BiH, ali je indikator. EU sprema veliki paket za Zapadni Balkan. To je novac koji treba kreirati nova radna mjesta, povećanje plaća. Ako se zbog toga izgubi neki glas, to me ne zanima”, naveo je Konaković.

Govorio je i o kriminalu kojeg je navodno počinio bivši direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder.

“Kada je bio dan glasanja za Vladu FBiH, govorio sam da direktor Atuocesta ide i nudi ogromne cifre kako bi u Klubu Bošnjaka napravili klub kupujući Muju, Šilju, Nijaza i druge. I da tako zaustave imenovanje Vlade. Slušao sam o ogromnim ciframa, danas se čudim što nisu nudili više”, istakao je on.

Konaković tvrdi da takav kriminal nikad nije viđen u BiH, te je dao primjer za koji, kako je naveo, ima dokumente.

“Na jednom projektu, trasa Vranduk – Ponirak koja je trebala biti dužine 5 kilometara. To je prvo koštalo 76 miliona eura. Izgradili su 41 posto i potrošili kompletan novac. Onda je najavljeno dodatnih radova 98 miliona eura. Nisam nikad vidio bahatiji kriminal. On je bio ubijeđen da neće biti smijenjen jer ne bi nikad potpisao ovakav ugovor u kojem je konsultant firma čiji je vlasnik bio upravo taj direktor”, rekao je Konaković.

“Ovo je samo vrh ledenog brijega”, istakao je.

Naveo je da se u Elektroprivredi BiH isto dešavalo i da su tajkuni utrostručili svoje ugovore u rudnicima na račun rudara koji nemaju plaće.

Predsjednik Naše stranke i ministar saobraćaja i komunikacija BiH Edin Forto dodao je kako je telekomunikacijski sektor u BiH posebna priča.

“I kolokvijalno i na papiru vam možemo pokazati kako se BH Telecom koristio kao gomila keša. Kupovala se dobra volja širom FBiH. Imate li neki klub ili udruženje? Aplicirajte, javite se u odjel koji će vam dodijeliti sredstva… Mi smo sredstva građana, jer je BH Telecom 90 posto u vlasništvu FBiH, pretvorili u najveće dobrotvorno društvo u BiH, gdje se, po nepoznatom kriteriju dodjeljuju sredstva. Istovremeno, BH Telecom je gubio utakmicu sa drugim pružaocima usluga, BH Telecom će tek da doživi zaokret”, poručio je Forto.

Povezano

Back to top button