VijestiBiH

NERMIN NIKŠIĆ O OPOZICIJI: “SDA je, ustvari, dala četvrtog delegata i HDZ-u i SNSD-u u prošlom mandatu; Do juče je direktor OSA-e polagao račune predsjedniku…”

(…) SDA i radio u korist SDA.

Nakon što je imenovan za premijera Federacije BiH, prva posjeta Nermina Nikšića bila je Mostarskom sajmu. Jučer je otvorio Sajam u Gradačcu.

Ekonomija, privreda i razvoj najavljeni su kao jedni od prioriteta njegovog rada, odnosno, rada Vlade. No, da li, ipak, dominiraju političke teme, uslovljene ponajprije stavovima Milorada Dodika. Kako Trojka balansira između sistemskih rješenja ekonomskog razvoja, zaštite ustava, poboljšanja životnog standarda s ultimativnim zahtjevima iz RS-a? Je li Dragan Čović optimističan ili realan? Da bi vlast dobro radila, potrebna je i jaka opozicija. Da li SDA kvalitetno obavlja tu ulogu? Šta je do sada urađeno, a šta tek treba da bude.

Premijer Federacije BiH bio je gost Dnevnika 3 Federalne televizije.

Saradnju na državnom nivou ocijenio je teškom i vrlo zahtjevnom, ali, ističe, da kada ostvarite određeni rezultat i određene pomake – to se isplati. “Smatram da politika razgovora i kompromisa nema alternativu. Ovaj iskorak koji smo napravili pokazuje da se to isplati”, podvukao je Nikšić.

Dodao je kako nije lako trpjeti pritiske i napade, ali da kad razgovarate onda možete i nešto dogovoriti.

“Nakon agende koju nam je dala Evropska unija ovo su prvi zakoni koji su usvojeni u državnom parlamentu. Osam godina nismo imali nijedan zakon na tom putu. Sad smo tri koraka bliže Evropskoj uniji”. Navodi da evropska perspektiva Bosne i Hercegovine nema alternativu.

Istakao je i da je SDA doživjela “amneziju” od kako je otišla u opoziciju. “Oni postaju opozicija državi, a ne vlasti. To je njihovo pravo i oni imaju pravo da se tako ponašaju. Oni nemaju prigovore na ovo dosad što smo uradili. Njihovi prigovori se odnose na budućnost – vi ćete dati, vi ćete isporučiti. Pa nas onda optužuju kako smo mi dali četvrtog delegata SNSD-u, što je potpuna neistina. Oni su, ustvari, dali četvrtog delegata i HDZ-u i SNSD-u u prošlom mandatu.

Kaže i kako su sigurnosni sektor vratili građanima Bosne i Hercegovine. Danas direktor OSA-e, ističe, ne polaže njemu račune kao najjačoj političkoj partiji iz Trojke nego građanima i državnim institucijama.

“Do juče je direktor OSA-e polagao račune predsjedniku SDA i radio u korist SDA”, rekao je, između ostalog, Nikšić, gostujući u programu Federalne televizije.

Povezano

Back to top button