VijestiBiH

Zlatko Miletić jako otvoreno progovorio o Željki Cvijanović: Meni je zaparala uši njena izjava da ovo što se dešava na entitetskoj liniji je “generalna proba”

Zlatko Miletić, delegat u Klubu Hrvata u državnom Domu naroda i jedan od čelnih ljudi Pokreta za nove generacije, kazao je da će predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik “ići do kraja” u otcjepljenju od države Bosne i Hercegovine i da mi samo trebamo “dočekati taj trenutak”. Kazao je i da ne vjeruje da može doći do promjene granice, ali je “sasvim realna opasnost da može doći do ozbiljnih incidenata”. Također, Miletić je istakao kako mu je “zaparala uši” izjava članice državnog predsjedništva Željke Cvijanović da ovo što se dešava na entitetskoj liniji je “generalna proba”.

“To su vrlo veliki sigurnosni izazovi”, dodao je u izjavi za N1.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su u srijedu izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH u drugom čitanju. Izrazili ste sumnju u valjanost ovog zakonskog rješenja, ali ste ipak glasali da se usvoji. Zašto?

Nekoliko je razloga. Prvo da se vratim na neka rješenja koja nisu kvalitetna, o čemu je pisao i predsjedavajući VSTV-a. Nisu imali dovoljno sluha da se popravi ta tri, četiri amandmana.

Glasao sam jer je bilo krajnje vrijeme da natjeramo ove iz SNSD-a i HDZ-a da glasaju za zakon kada je u pitanju funkcionisanje institucija.

Upozorili su nas, to je bilo krajnje licemjerno, da ako ne glasamo za ovaj zakon to će značiti da smo protiv evropskog puta. Kako se zove to što pet godina HDZ i SNSD su bili protiv ovog zakona.

Razlog (za glasanje) je i to što im se jako žurilo pa sam htio vidjeti o čemu se radi. Mislim da će “Trojka” tek sada biti u velikim problemima jer SNSD i HDZ od njih očekuju da ispune ono što su obećali. Do kraja godine mislim da će ovdje biti velikih problema.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza kaže kako se mora u roku od godinu dana donijeti novi zakon. Je li onda ovaj zakon tu samo da se ispuni forma, ali ne i suština? Zašto odmah u startu nije ponuđen zakon usaglašen sa normama EU?

Njegov prijedlog bio je korektan, ali protiv su bili iz SNSD-a. Zašto je to urađeno zaista ne znam. Mislim da Bunoza radi korektno svoj posao.

Dodik poručuje da je sada na redu Ustavni sud?

Nadam se da će doći taj trenutak kad će Dodik završiti u zatvoru i da ga se više ni za šta ne pita.

Dodik također poručuje kako visoki predstavnik Schmidt od naredne sedmice neće više moći u RS. Je li ovo rukavica u lice OHR-u? Ima li načina da Dodik hapsi Schmidta?

On to radi u kontinuitetu godinu dan, ovo nije prvi put. Po meni je sada otišao predaleko.

Ima li MUPRS-a način da uhapsi Schmidta?

Naravno da nema, Schmidt ima diplomatski imunitet. Njega čuva specijalna policija i to bi izazvalo konflikt. Iza Schmidta stoji EUFOR. Sad treba biti blesav, kako kažu naši ljudi, pa nešto pokušati.

Ovo je sasvim sigurno bezbjedonosni problem. Ali ako su ‘90. vezali pripadnike UN-a za bandere mislim da im ovaj put neće poći za rukom. Ova situacija od nas pravi taoce te politike..

Ako Schmidt dođe u Banjaluku, a MUPRS-a ga ne uhapsi, da li to znači da su pale maske Dodikove retorike?

Ne samo da će pasti te maske, nego da je konačno vrijeme da padnu maske i pojedinaca iz međunarodne zajednice. Oni su prema njemu uvijek mlako reagovali. U biti relativiziraju njegove političke stavove.

Da neko relativizira i psovanje genocida? Ja nikada preko toga ne bih prešao do se Dodik ne bi izvinio.

On će sasvim sigurno ići do kraja, mi samo trebamo dočekati taj trenutak. Iz ove situacije BiH treba izaći ovako ili onako. Ne vjerujem da može doći do promjene granice, ali je sasvim realna opasnost da može doći do ozbiljnih incidenata.

Jako mnogo stvari se dešava istovremeno što po meni nije koincidencija. Gdje su našli da komadant EUFOR-a bude Orbanov Mađara. Oni baštine neofašističke vrijednosti i kao nagradu za to EU ga šalje nama. Meni je zaparala uši i izjava Željke Cvijanović na prošlim protestima da ovo što se dešava na entitetskoj liniji je “generalna proba”. To su vrlo veliki sigurnosni izazovi.

Povezano

Back to top button