VijestiBiH

Željko Komšić: Jedino građanska BiH garantuje društvo bez konflikta, presuda ‘Kovačević’ granica ispod koje se ne ide

Jedino građanska BiH garantuje društvo bez konflikta, presuda ‘Kovačević’ granica ispod koje se ne ide

– Milorad Dodik može odbaciti ili ne odbaciti presudu Kovačević, ali takav njegov postupak ne znači ništa.

Povodom tvrdnji predsjednika entiteta Rs Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina ne može biti građanska država, oglasio se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Komšić ističe da jedino u građanskoj Bosni i Hercegovini postaju nevažne ideje koje kreiraju konflikte.

– Jedino kao građanska, Bosna i Hercegovina izlazi iz ere konflikta i društvenih podjela, kao i iz pokušaja podjele države. Ideja građanske BiH stvara sasvim novu paradigmu u etničkim i društvenim odnosima.

Postaje nevažno koliko kojih pripadnika bilo koje etničke grupe ima. Sa građanskom BiH koja garantuje i štiti prava pojedinaca, automatizmom se štite i svi identiteti, uključujući i etničke i vjerske i to na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Sve ideje koje su kreirale svaku vrstu konflikta u našoj zemlji gube važnost u životu bilo kojeg građanina BiH – naveo je Komšić.

Naglašava da etničke stranke plaše ljude da u građanskoj BiH gube svoje identite do kojih im je stalo – to je laž i manipulacija.

– Upravo su ti identiteti najbolje zastićeni u građanskoj ideji, jer ta ideja štiti pojednice i sve ono što su oni kao ljudi. Biti Bošnjak, Srbim, Hrvat, Rom, Jevrej itd. u građanskom konceptu nije niti mana niti prednost.

Bitno je kakav je neko kao ličnost, stručnjak, sposoban ili nesposoban, vrijedan, pošten ili nepošten, itd. I to u cijeloj BiH – dodaje Komšić.

Osvrnuo se i na najave odbacivanja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Kovačević”, kazavši da je presuda istorijski važna za Bosnu i Hercegovinu, te da se radi o crti ispod koje se ne ide.

– Milorad Dodik može odbaciti ili ne odbaciti presudu Kovačević, ali takav njegov postupak ne znači ništa.

Presuda postoji i postojaće bez obzira šta ko o njoj kaže, misli ili radi, i napravila je istorijski presedan važan za Bosnu i Hercegovinu. Ona sada postaje “donja granica” ispod koje se ne ide – zaključio je Komšić.

Povezano

Back to top button