VijestiBiH

NEŠIĆU NIJE JASNO ZAŠTO NIJE DOZVOLJEN SKUP PODRŠKE DODIKU U SARAJEVU: “Isak nema ovlaštenja da spriječi okupljanje na entitetskoj liniji”

Govoreći o najavljenom skupu na enitetskoj liniji, Nešić je pozvao organizatore da ispoštuju sve zakonske propise.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić ocijenio je da je zabrana protesta ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu politička odluka, te naglasio da Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak nema ovlaštenja da spriječi okupljanje na entitetskoj liniji, naročito na teritoriji RS.

“Očigledno da se radi o populističkoj izjavi i pozivam kolegu Isaka da vodi računa šta izjavljuje i da se koncentriše da njegove izjave budu u skladu sa njegovim ovlaštenjima”, naveo je Nešić, komentarišući Isakovu izjavu da neće dozvoliti okupljanje ni na entitetskoj liniji, te da će u slučaju potrebe biti zatražen angažman međunarodnih snaga.

On je ponovio da Isak kao Federalni ministar nema snagu, ovlaštenja i nadležnost da spriječi okupljanje na entitetskoj liniji i ocijenio da je ovakva izjava Federalnog ministra samo sticanje jeftinih političkih poena.

Nešić je osudio zabranu okupljanja ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH, dodajući da ne vidi logiku u tome i da smatra da se treba svima omogućiti da slobodno izraze mišljenje i volju da protestuju protiv odluka.

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara novinarima u Sarajevu rekao je da mu nije jasno zašto MUP KS nije dozvolio ovaj skup, te da će provjeriti o čemu je riječ.

Govoreći o najavljenom skupu na enitetskoj liniji, Nešić je pozvao organizatore da ispoštuju sve zakonske propise.

“Smatram da svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje i ne vidim ništa sporno u svemu tome, naročito što se radi o mirnom skupu, tako da ne vidim nikakve zakonske prepreke”, rekao je Nešić, prenosi N1.

Povezano

Back to top button