Vijesti

Wenger objasnio suštinu vezanu za uspjeh reprezentacije BiH, čita li ovo NS BiH?!

Legendarni trener Arsene Wenger kao prvi čovjek svjetskog razvoja nogometa dao je indirektno smjernice Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine kako podići kvalitet i rezultate naše reprezentacije.

Wenger u 73. godini više nije direktno naogometnom terenu, ali je možda uključeniji u budućnost ovog sporta više nego ikada. Njegove metode decenijama su inspirisale trenere diljem svijeta, a već četiri godine na funkciji je FIFA direktora globalnog razvoja nogometa.

“Profesor” je nedavno govorio za britanski Independent, te objašnjavao zaključke dubokih nogometnih analiza. U nekoliko navrata dohvatio se malih, a vrlo uspješnih nogometnih zemalja kao što su Hrvatska i Urugvaj, a koje se po dvije stvari mogu usporediti sa Bosnom i Hercegovinom brojem stanovnika iz kojeg se stvara igrački kadar
nogometnim talentom i predanosti nogometu kao sportu broj 1. u državi.

Wenger smatra da države koje imaju talenat na malom uzorku imaju veće šanse da naprave velike rezultate nego države na velikom uzorku – tajna je u spajanju najboljih sa najboljima da što više igraju jedni protiv drugih.

– Ono što smo otkrili i što objašnjava zemlje poput Hrvatske i Urugvaja, koje su male države s tri milijuna ljudi, jest da je broj dobrih igrača na malom uzorku, važniji od broja dobrih igrača na velikom uzorku – rekao je Wenger, objašnjavajući kako je mali broj stanovnika zapravo prednost.

– Prije 40 godina napravio sam studiju za Nizozemsku i shvatio sam zašto želim spojiti najbolje s najboljima. Budući da igraju jedni protiv drugih, stimuliraju jedni druge. To objašnjava zemlje poput Nizozemske, Hrvatske, Urugvaja – komentirao je francuski stručnjak.

– Hrvatska je bila ušla među najbolje četiri reprezentacije na posljednja dva Svjetska prvenstva, to znači da uspjeh nije rezerviran samo na velike zemlje. Uspjeh je usmjeren na kvalitetu obrazovanja i organizacije. Ipak, naprimjer jedna Hrvatska danas ne može konkurisati sa svojim klubovima na vrhunskoj razini, jer igrači rano odlaze. Zatim se vraćaju u reprezentaciju, ali su tu nagrađeni za kvalitetu svog rada – zaključuje Wenger.

Dakle – kvalitet obrazovanja i organizacija. Sve ono što Nogometni savez BiH objektivno ne čini.

Umjesto mijenjanja po tri selektora za devet mjeseci, te zapošljavanja desetina i desetina nepotrebnog kadra, upitno kompetentnih savjetnika, putovanja premium letovima, i ko zna kakvim sve troškovima, finansije bi, dakle, bilo mudro usmjeriti u angažovanje stručnih kadrova koji će nam reći šta i kako bi trebalo raditi za bolje sutra bh. nogometa. Jer na kraju krajeva svaka takva uložena marka vratiće se deset puta više nazad.

Ako možda takve stručnjake nemamo u BiH, imamo ih u najbližem susjedstvu – Hrvatskoj. Dok ih još ima i u Hrvatskoj, jer nogometni eksperti kao što je Romeo Jozak i slični odavno su angažovani od najambicioznijih i najbogatijih država poput Saudijske Arabije.

A da je situacija sa nedostatkom kvalitetno educiranih trenera alarmantna, najbolje, uz loše rezutlate reprezentacije, govori podatak da Željezničar i Sarajevo kao dva najveća kluba već godinama, nisu proizveli europski konkurentnog igrača. Ili da pojednostavimo – igrača kalibra za reprezentaciju.

Naravno, glavno pitanje je želimo li napredak ili želimo raspad sistema.

(Reprezentacija.ba)

Povezano

Back to top button