Vijesti

UDRUŽENJE ŽRTAVA PISALO VISOKOM PREDSTAVNIKU: “I odmah nakon toga u društvu Sanje Vlaisavljević pogazi svoje riječi i bez imalo grižnje savjesti…”

Gospodine Schmidte, imate li svijesti da shvatite ozbiljnost problema? – pitaju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo je dopis visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu u kojem se osvrću na njegov susret s ministricom kulture i sporta FBiH Sanjom Vlaisavljević.

– Da, mi moramo znati ili biti svjesni da je Dario Kordić heroj kod većine pripadnika hrvatskog naroda.
Da li je to normalno ili je to stanje svijesti ili narativ po kojem se vežu historijske ličnosti od Jure Francetića do Darija Kordića?

Koji je pravi izbor? Šta je istina, a šta fikcija?

Međutim, kada se tom narativu pridruži visoki predstavnik Christian Schmidt, koji je samo dva dana prije toga na našoj konferenciji o radu haškog tribunala izjavio: “Nikada više, obećanje nije ispunjeno. To nam daje određeni znak šta da radimo dalje. Postoji potreba da uradimo više. Potrebno nam je više svijesti da shvatimo ozbiljnost problema, ali jesmo li zaista dorasli da to breme prenesemo na buduće generacije?”.

I odmah nakon toga u društvu Sanje Vlaisavljević pogazi svoje riječi i bez imalo grižnje savjesti nastavi druženje sa osobama koje veličaju presuđene ratne zločince.

Gospodine Schmidte, imate li svijesti da shvatite ozbiljnost problema? – pitaju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Povezano

Back to top button