BiHVijesti

STATUS KOJI ĆE UZDRMATI “TROJKU”, ALI I REGIJU: “Po čijem nalogu i pod čijom kontrolom se razoružavaju Bošnjaci i u Hrvatsku izvozi oružje iz kasarne ‘Adil Bešić’ u Bihaću?”

U NES-u tvrde da se izvlači oružje iz bihaćke kasarne “Adil Bešić” te da se to oružje izvozi u Hrvatsku.

Prema njihovim navodima, izostala je tražena reakcija državnih vlasti.

Kako su naveli, vlasti USK su prije pet dana na sve relevantne adrese u državi uputile zabrinjavajući dopis u kojem su istakle da se iz kasarne izvlači velika količina oružja u smjeru Graničnog prelaza Izačić i da se to oružje izvozi u Hrvatsku.

“Od institucija Bosne i Hercegovine, počevši od Ministarstva odbrane, Ministarstva sigurnosti, Ministarstva vanjskih poslova, kao i drugih nadležnih državnih i entitetskih tijela, zatraženo je hitno očitovanje o ovim uznemirujućim i alarmantnim informacijama. No, odgovora nema, uprkos tome što je u dopisu navedeno da je upućen na osnovu brojnih prijava zabrinutih građana”, ukazali su.

Premijer USK Mustafa Ružnić (NES) je izjavio da su vlasti USK ozbiljno shvatile informacije o izvlačenju oružja iz kasarne “Adil Bešić”.

“S obzirom na to da se oružje u izvlači u velikim količinama, građani su istakli da ih to podsjeća na princip izvlačenja oružja iz kasarni Bosne i Hercegovine početkom 90-ih godina, a svi znamo da je to bio početak scenarija okončanog genocidom u Srebrenici i pokušajem istrebljenja Bošnjaka i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine”, izjavio je Ružnić.

Nezadovoljan je zbog toga što nema reakcije nadležnih, prvenstveno onih zvaničnika koji se, kako je naglasio, nazivaju probosanskim. Poručio im je da se ponašaju po principu “selo gori, a baba se češlja”.

Povezano

Back to top button