VijestiBiH

SMETA MU JEDNAKOST SVIH U BiH: Pogledajte kako je Andrej Plenković komentarisao presudu “Kovačević” (VIDEO)

Jučer je u Zagrebu održana nova sjednica Vlade Republike Hrvatske. Nakon sjednice, medijima se obratio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tim povodom on je komentarisao i presudu Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji Slavena Kovačevića, koji je u svom tužbenom zahtjevu tvrdio da je kao građanin BiH diskriminisan budući da kao mještanin Federacije BiH ne može glasati za sve kandidate na državnom nivou budući da je izbornim zakonom BiH podijeljena na dvije izborne jedinice – Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Kao što je poznato, Sud je uvažio argumente Kovačevića, potvrdio da je kao građanin diskriminisan i naredio promjene izbornog zakona po kojima bi BiH bila jedna izborna jedinica.

Podsjetio je da se ranije sastao sa generalnom sekretarkom Vijeća Evrope Marijom Pejčinović Burić te da su primili na znanje odluku Evropskog suda za ljudska prava o čemu je “Slobodna Bosna” već ranije izvijestila.

“Primili smo na znanje ovu presudu, ali ponavljamo da ćemo se zauzimati za legitimno predstavljanje i jednakopravnost konstitutivnih naroda i svih drugih koji žive u BiH. Protiv smo politike i prakse nametanja drugih predstavnika hrvatskom narodu u najviša tijela. To se opetovano ponavlja sa izborom članova Predsjedništva i to već četiri puta u zadnji 16 godina. Smatramo da je to jako loše i ne stvara povoljno ozračje i povjerenje među narodima u BiH”, kazao je Plenković o presudi Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Kovačević.

Šta je još poručio Plenković pogledajte u video prilogu:

Povezano

Back to top button