VijestiBiH

SATTLER OSUDIO DODIKOVE IZJAVE: “Visoki predstavnik ima puno pravo da slobodno putuje unutar BiH” (VIDEO)

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler osudio je i odbacio posljednje izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika kojima prijeti da će zabraniti ulazak visokom predstavniku Christianu Schmidtu na teritorij tog bh. entiteta.

“Visoki predstavnik je imenovan zvaničnik međunarodne zajednice i ima puno pravo da slobodno putuje unutar BiH. Ove izjave ne samo da dalje potiču podjele u BiH, već predstavljaju zapaljivu retoriku koju u svakom slučaju osuđujemo”, izjavio je danas u Sarajevu ambasador Sattler, prenosi Fena.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je prije dva dana rekao da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt od sljedeće sedmice neće moći ući u taj entitet te da će ga uhapsiti ukoliko kroči na teritoriju tog entiteta.

Ustvrdio da se u RS-u priprema uredba o zabrani ulaska visokog predstavnika te da će policijske stanice imati zadatak da, kada Schmidt uđe u RS, “organizuju jedinice i da ga izbace”.

Ove Dodikove prijetnje jučer je osudila i američka ambasada u Sarajevu, navodeći da su te izjave napad na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH.

Nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje Dodika o statusu i ovlastima visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak niz opasan put koji je on izabrao – put izolacije, upozorili su iz Ambasade SAD-a.

Povezano

Back to top button