Ambasada SAD-a o Dodikovim prijetnjama Šmitu: Još jedan korak na opasnom putu koji je izabrao – putu izolacije

Ambasada SAD-a o Dodikovim prijetnjama Šmitu: Još jedan korak na opasnom putu koji je izabrao – putu izolacije
BY UREDNIK1 ON SEPTEMBER 7, 2023
Iz Ambasade SAD u BiH oglasili su se na Twitteru povodom najave predsjednika RS Milorada Dodika da neće dopustiti visokom predstavniku u BiH da uđe na teritoriju manjeg bh. entiteta.

– Prijetnja Milorada Dodika da će spriječiti visokog predstavnika da uđe u bosanskohercegovački entitet Republika Srpska i ograničiti mu slobodu kretanja je neustavna.

Ovo predstavlja još jedan namjerni napad Dodika na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH.

Visoki predstavnik je odgovoran za nadgledanje implementacije civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji obavezuje zvaničnike da s njim sarađuju, a on uživa diplomatski status u cijeloj BiH prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.

Dodikove nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje o statusu i ovlasti visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak na opasnom putu koji je izabrao – putu izolacije.

Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegovu upotrebu bonskih ovlasti kada je to potrebno, i nastavit će smatrati odgovornim one pojedince koji se bave antidejtonskim ponašanjem – naveli su iz Ambasade SAD na Twitteru.

Povezano

Back to top button