VijestiBiH

REAKCIJA REISA KAVAZOVIĆA: “Krv na licu Bošnjaka u RS-u je sramota i odgovornost svih nas”

Povodom još jednog napada na povratnike u RS, danas je reagirao reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, koji je predstavnike vlasti pozvao da konačno nešto učine za one koji su pokazali odlučnost da se vrate u svoje domove iz kojih su već jednom protjerani.

“Krv na licu Bošnjaka u RS-u je sramota i odgovornost svih nas . Šta će biti nakon krvavih lica u Višegradu, Bratuncu i Kamenici?! Hoće li stavljanje obloga na rane povratnika i deklarativna podrška dijela političkih elita iz FBIH biti jedini odgovor? Hoće li se sve završiti na formalnom prekršajnom procesuiranju počinitelja ako se ikada i pronađu? Kada će zločini iz mržnje napokon biti adekvatno procesuirani? Kada će na odgovornost biti pozvani oni koji stvaraju ozračje mržnje i netrpeljivosti prema Bošnjacima, muslimanima i drugim manjinama?

Znaju li politički predstavnici bošnjačkog naroda delegirati ovo pitanje na nivou države Bosne i Hercegovine? Može li jednonacionalni bezbjedonosni sistem u RS zaštititi Bošnjake i druge nesrbe? Kada će međunarodna zajednica na dnevni red staviti reformu policije i sigurnosnog sektora kako bi se svi građani na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine osjećali jednako sigurno i zastupljeno?

Posjete unesrećenima i plač nad njihovom sudbinom nije ono što oni očekuju od vlasti. Budite bar jednom ljudi, učinite nešto za one koji su pokazali odlučnost da se vrate u svoje domove iz kojih su već jednom protjerani”, napisao je Kavazović.

Povezano

Back to top button