VijestiBiH

Benjamina Karić otkrila: Na koju “foru” je dobila dozvolu za spomenik Tvrtku I i do kada ostaje ispred Predsjedništva

I Ajfelov toranj u Parizu je postavljen kao eksponat za izložbu, pa na istom mjestu stoji do danas, poručila je Karić

Kako je gradonačelnica Sarajevsa Benjamina Karić postavila spomenik kralju Tvrtku na trotoar kod Predsjedništva BiH pitanje je kopje se pojavilo uporedo sa Tvrtkovim “ukazanjem”. Odgovor je bio da je dobila privremenu dozvolu od načelnika Općine Centar Srđana Mandića.

Međutim, ostalo je nepoznato šta je koristila kao obrazloženje u zahtjevu za dobijanje privremene dozvole. Odgovor je dfala upravo gradonačelnica.

– Ko hoće, nađe način, ko neće, nađe izgovor

Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću je zablistao ispred zgrade Predsjedništva BiH. Da sam kojim slučajem čekala na saglasnost Komisije za zaštitu spomenika, isti ne bi bio postavljen nikada, jer je Komisija odbila tri ranije predložene lokacije.

Angelina Ošap Gaćanović, članica Komisije, je nekoliko puta, javno, istakla kako je za nju Tvrtko srpski kralj i to je razlog zašto nije dozvoljavala da spomenik bude postavljen. Budući da se odluke u Komisiji ne mogu donijeti bez Angelininog glasa, bila sam svjesna da ukoliko budem čekala, neću završiti posao.

Zato sam došla na ideju da od načelnika opštine tražim zauzimanje javne površine kako bi organizovala “Izložbu o srednjovjekovnoj bosanskoj državi- Kralj Tvrtko I Kotromanić” i kako bi izložila bistu kralja.

Uzor u toj ideji je bio Ajfelov toranj u Parizu, koji je isto tako postavljen kao izložba. I nikada više nije pomjeren.

Saglasnost sam u skladu sa zakonom i dobila.

Kako sam dobila tako ću uz podršku Općine i produžiti. Namjeravam tražiti da se saglasnost produžava, do nekih boljih vremena.

Sigurna sam da će naš Tvrtko ostati tu zauvijek, a 25 tona nije lagano, čak i da ga neko pomisli skloniti.

Postavljanje spomenika je uspjeh, i to niko neće baciti u sjenu.

Naredni korak gradske uprave je raspisivanje javnog poziva za finansiranje monografije o bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Borim se koliko mogu i kako mogu, a građani su moja najveća snaga.

Tvrtko ostaje!, objavila je Karić.

Povezano

Back to top button