VijestiSvijet

Ovi momci su heroji! Palestinci ostvarili najveći rezultat u historiji kvalifikacija za SP

Nogometna reprezentacija Palestine ostvarila je najveći uspjeh u svojoj historiji nakon što se plasirala u finalnu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Palestinski nogomet napreduje iz dana u dan, iako su nogometaši teško pogođeni na svaki mogući način izraelskim bombardovanjem. Očigledno je to izvuklo maksimum iz palestinskih nogometaša pa su nedavno na Azijskom kupu ostvarili najveći uspjeh u historiji, a sada su se plasirali i u finalnu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Palestinci su u drugoj rundi azijskih kvalifikacija zauzeli drugo mjesto u grupi I iza Australije, a ispred Libanona i Bangladeša.

Kako su prvoplasirane dvije ekipe izborile plasman u treću, finalnu rundu kvalifikacija, to znači da će Palestinci zajedno s Australijom ići dalje u rundu koja im može donijeti historijski plasman na Svjetsko prvenstvo.

Palestina i Australija zajedno su prošle sa još 16 ekipa u finalnu rundu kvalifikacija. Tako imamo 18 reprezentacija koje se bore za mjesta na Svjetskom prvenstvu. Tih 18 ekipa bit će podijeljeno u tri grupe po šest timova, a dvije prvoplasirane selekcije ići će na Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Ekipe imaju i dodatne šanse jer će se pored dvije prvoplasirane ekipe u grupi u dodatni baraž plasirati trećeplasirane i četvrtoplasirane ekipe u grupi. Ukupno će devet azijskih selekcija igrati Svjetsko prvenstvo 2026. godine u Meksiku, Kanadi i SAD-u.

Osim plasmana u finalnu rundu kvalifikacija, Palestina je drugim mjestom u grupi izborila plasman na naredni Azijski kup.

Povezano

Back to top button