VijestiBiH

HLADAN TUŠ ZA PORODICU DODIK: Amerikanci sankcionisali Una TV i još 7 kompanija povezanih sa Igorom Dodikom

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) pri Ministarstvu finansija SAD-a je objavilo da je proširena lista sankcionisanih osoba i firmi iz Bosne i Hercegovine.

U današnjoj objavi, crnoj listi su pridruženi Milenko Čičić te Đorđe Đurić, što se tiče osoba.

Što se tiče kompanija, na listi se sada nalaze Infinity International Group, Infinity Media, K-2 Audio, Sirius 2010 i Kaldera Company.

Sjedišta svih kompanija je u Banjoj Luci izuzev Kaldere čija je centrala u Laktašima.

Ono što je posebno interesantno je da su na listi sada Prointer, firma povezana s Igorom Dodikom, kao i TV stanica Una, također povezana s porodicom predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika.

Vrijedi istaći da je Igor Dodik na crnoj listi OFAC-a još od 20. oktobra 2023. godine, kao i njegova sestra Gorica.

Ured za kontrolu imovine stranaca u SAD-u (OFAC) danas je proširio listu sankcionisanih osoba i firmi s Balkana, a meta su bili entiteti povezani s Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika.

Kako se navodi u pojašnjenju, ove firme “osiguravaju glavne izvore prihoda za Dodikovu mrežu.”

“Sjedinjene Države osuđuju nastojanja Dodika da kontinuirano podriva institucije koje su osigurale mir i stabilnost Bosni i Hercegovini i regiji”, izjavio je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnost Brian E. Nelson. “Nastavit ćemo otkrivati ​​prijevare koje omogućavaju Dodiku i njegovoj porodici da eksploatišu vlastiti narod za svoju ličnu korist.”

Dodik ne samo da pljačka ljude u BiH kroz svoje koruptivno ponašanje, već ugrožava njihovu sigurnost kroz svoje stalne prijetnje o secesiji RS-a iz BiH. Dodikova nedavna najava formalne odluke da predloži “disasocijaciju” RS-a od BiH nastavak je otvoreno anti-Dejtonskih mirovnih sporazuma i prijetnja miru i stabilnosti regije. Svojom korupcijom i separatističkim retorikom Dodik nastavlja podrivati ​​institucije BiH i obogatiti svoju porodicu na štetu naroda, dodatno rizikujući budućnost BiH u euro-atlantskim institucijama.

Sjedinjene Države su 5. januara 2022. godine označile Dodika u skladu s Izvršnim nalogom (E.O.) 14033 zbog odgovornosti za ili saučesništvo u, ili direktno ili indirektno uključivanje u kršenje, ili čin koji je ometao ili prijetio implementaciji DPA, kao i zbog koruptivnih aktivnosti. Sjedinjene Države su takođe prethodno označile Dodika 17. jula 2017. godine zbog ometanja ili prijetnje ometanju DPA. Dodikova djeca, Igor i Gorica Dodik, također su označeni 20. oktobra 2023. zbog materijalne podrške, sponzorstva ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške Dodiku, osobi čija su sredstva i interesi u sredstvima blokirani.

Dodik je koristio svoj službeni položaj da usmjeri ugovore Vlade RS ka mreži privatnih kompanija koje on i Igor nadziru. Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, svoju ličnu vezu s kompanijama prikriva korištenjem različitih nominalnih vlasnika i direktora.

Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih kompanija u BiH: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company El PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio Services Banja Luka d.o.o. (K-2), and Una World Network d.o.o. (Una).

Također, Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) je informaciona tehnološka (IT) kompanija koja posluje unutar Dodikove porodične mreže. Prointer i Sirius zajedno pružaju IT proizvode i usluge organizacijama u RS i BiH vladama, dok Kaldera uglavnom posluje u sektoru inženjeringa.

Za mnoge od ovih entiteta, Igor često upravlja poslovnim operacijama iza scene. Na primjer, u aprilu 2024., tadašnji direktor Sirusa je podnio ostavku i Igor je bio uključen u zapošljavanje zamjene. Igor je bio odgovoran za osiguravanje da svaka kompanija – uključujući Prointer, Sirius i Kaldera – izmiruje svoje finansijske obaveze. Igor je također odobrio plan za izmirenje duga Kaldere lokalnoj banci i nakon toga je brzo izvršen zajam između Prointera i Kaldere. Igor je također bio uključen u organizovanje sastanka radi razmatranja novih ugovora sa svojim saradnicima i generalnim menadžerom Prointera.

Ova Dodikova mreža često restrukturira korporativno vlasništvo kako bi sakrila uključenost porodice u kompanije i izbjegla sankcije. Na primjer, Prointer je preuzeo vlasništvo nad Alternativnom Televizijom d.o.o. (ATV) 2021. godine, ali je brzo prenio vlasništvo na Infinity Media i K-2 nakon što je OFAC 5. januara 2022. označio ATV zbog posjedovanja ili kontrolisanja, ili djelovanja ili navodnog djelovanja za ili u ime, direktno ili indirektno, Dodika. Početkom 2024., K-2 je bio u procesu spajanja s ATV-om, pri čemu će K-2 apsorbovati i zadržati sve imovine ATV-a, dok će ATV prestati postojati.

Iako Đorđe Đurić i Milenko Čičić zauzimaju vlasničke i menadžerske pozicije unutar mreže, Igor konačno upravlja finansijskim odlukama za kompanije u mreži, uključujući Prointer i Kalderu, i potrebno je Igorovo odobrenje za poslovne odluke. Djuric, kao konačni vlasnik Infinityja i njenih podružnica, blizak je saradnik Igora koji mu često pomaže u finansijskim aktivnostima. Na primjer, Đurić i Igor su namjerno poduzeli korake da prikriju svoje uključenje u offshore bankovni račun i entitet nad kojim su dijelili kontrolu, omogućavajući Igoru da prebaci milione eura u inostranstvo.

Čičić je generalni direktor Kaldere. U ovoj ulozi, Čičić i generalni menadžer Prointera redovno su izvještavali Igora o poslovnim aktivnostima Kaldere i Prointera. Također je važno napomenuti da Milenko Čičić koji je danas označen kao druga osoba od Milenka Čičića koji je bio jedini vlasnik Kaldere do njenog prodaje Prointeru krajem decembra 2019. godine.

Prointer, Kaldera, Sirius i Čičić su označeni zbog posjedovanja ili kontrolisanja, ili djelovanja ili navodnog djelovanja za ili u ime, direktno ili indirektno, Igora, osobe čija su sredstva i interesi u sredstvima blokirani.

Đurić je označen zbog materijalne pomoći, sponzorstva ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške Igoru.

Infinity je označen zbog kontrolisanja, ili djelovanja ili navodnog djelovanja za ili u ime, direktno ili indirektno, Djurica, osobe čija su sredstva i interesi u sredstvima blokirani”, navodi se u objavi OFAC-a.

Povezano

Back to top button