VijestiBiH

Nenad Nešić ponovo uzburkao javnost: Govorio sam o lažnim žrtvama

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Nenad Nešić, izazvao je burne reakcije tokom obraćanja poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Povod za njegov govor bila je inicijativa Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) za njegovu smjenu, koju je obrazložio poslanik Midhat Čaušević.

Nešić je tvrdio da su njegove prethodne izjave o Srebrenici pogrešno interpretirane i izvučene iz konteksta. Naglasio je da mu nije bila namjera povrijediti stvarne žrtve Srebrenice, već ukazati na potrebu objektivnog sagledavanja činjenica.

“Srebrenica, kao i druga stratišta, nije tema o kojoj se ne smije govoriti. Imam pravo na svoje mišljenje i vjerujem da će se u budućnosti pojaviti nove činjenice koje neće biti jednostavne ni za Bošnjake, ni za Srbe, ni za međunarodnu zajednicu. Važno je da o ovim temama govorimo otvoreno i s ciljem utvrđivanja istine,” rekao je Nešić.

Ministar je dalje pojasnio da su njegove izjave bile usmjerene na “lažne žrtve”. Naveo je primjer 88 osoba, za koje tvrdi da su prema važećem CIPS-u žive, a njihova imena se nalaze na spomenicima u Memorijalnom centru Potočari.

“Umjesto da pokrećete smjenu mene, trebali biste se pozabaviti onima koji skrnave mjesto koje bi trebalo biti sveto za Bošnjake,” kazao je Nešić, dodajući da je spreman pokloniti se svakoj žrtvi, bez obzira na nacionalnost.

Poslanici SDA, uključujući Šerifa Špagu, Edina Ramića, Safeta Kešu, Amora Mašovića, Denijala Tulumovića, Nermina Mandru, Šemsudina Dedića i Midhata Čauševića, predložili su inicijativu za smjenu Nešića zbog njegovih izjava na TV emisiji 21. maja ove godine. Čaušević je istakao da je Nešić na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida i negirao genocid nad Bošnjacima, što je izazvalo bolne psihološke traume njihovim porodicama i cijeloj civiliziranoj javnosti.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sada razmatra ovu inicijativu, a konačna odluka o smjeni ministra sigurnosti tek treba biti donesena.

Povezano

Back to top button