EKSKLUZIVNO, IZ WASHINGTONA: Blinken nakon susreta sa Baerbock otkrio – “Razgovarali smo posebno o Bosni i Hercegovini” (VIDEO)

Najviše diplomate Njemačke i SAD razgovarali su o kontinuiranoj podršci Ukrajini dok ona nastavlja s protivofanzivom protiv ruskih snaga.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock razgovarala je u petak s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Washingtonu.

Najviše diplomate Njemačke i SAD razgovarali su o kontinuiranoj podršci Ukrajini dok ona nastavlja s protivofanzivom protiv ruskih snaga.

Osim Ukrajine, Blinken je otkrio da su razgovarali o Kini, Iranu, odnosu Izraela i islamskih zemalja te o Bosni i Hercegovini.

“Mislim da je vrijedno naglasiti da smo razgovarali o regionalnoj sigurnosti u Europi, a posebno u Bosni i Hercegovini. Jako cijenimo vodstvo Njemačke kada je u pitanju ograničavanje nekih finansijskih tokova predsjedniku RS-a Dodiku, kao i priključenje i jačanje programa EUFOR/Althea, a razgovarali smo o tome kako EU može održavati pritisak na aktere koji izlažu BiH velikom riziku, posebno gospodin Milorad Dodik, koristeći sve potrebne alate i jačajući sposobnost misije stabilnosti”, kazao je Blinken.

Baerbockova sljedeća stanica je New York, gdje će sljedeće sedmice prisustvovati Općoj skupštini UN-a s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Baerbock je svoje putovanje u SAD započela u utorak u Teksasu. Sastala se s državnim republikanskim guvernerom Gregom Abbottom i posjetila zračnu bazu u kojoj se obučavaju njemački borbeni piloti.

U četvrtak je razgovarala s republikanskim članovima Kongresa u Washingtonu.

“Čuo sam republikanske glasove koji su imali mnogo pitanja u vezi s podrškom Ukrajini”, rekla je Baerbock, ali je dodala da su mnogi također komentirali “da shvaćaju koliko je važna stalna podrška Ukrajini za nas Europljane, i za samu Ukrajinu, naravno.”

Neki republikanski zastupnici zalažu se za smanjenje potrošnje, uključujući obustavu finansiranja Ukrajine.

Povezano

Back to top button