VijestiBiH

Dodik o Schmidtovim “manifestacijama nemoći”: Shvatio da nije dobrodošao, ne može ući u institucije RS-a

Predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je danas u Banjoj Luci, gdje je održana sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a, da visoki predstavnik Christian Schmidt ne može ući ni u jednu instituciju u RS-u i da je korisno što je otkazao današnju posjetu Banjoj Luci i “shvatio da nije dobrodošao”.

Govoreći o političkoj situaciji na nivou BiH, rekao je da je sve stvar dogovora koalicije i da to nije rušenje zaključaka NSRS-a, a da je u okviru Zakona o VSTV-u BiH, došlo do uvažavanja prijedloga koje su oni “gurali pet godina”.

– Nema ustavnog osnova za Tužilaštvo i Sud BiH, ali smatramo da trebamo osigurati da RS ima najmanje štete. Dogovor koji smo uspostavili je realizovan i u očekujem da se u septembru na dnevni red stavi nekoliko važnih pitanja, prije svega Ustavni sud BiH i pitanje stranih sudija. Rečeno je da će se u okviru ministarstva pravde formirati radna grupa i mi smo poslali naše predstavnike. Očekujemo dva akta – odlazak stranih sudija i akt kojim se reguliše rad Ustavnog suda, da to ne bude na bazi pravila koje donose same sudije tog suda – kazao je Dodik.

Rekao je da je sigurnosna situacija u BiH sigurna.

– Privatamo da se produži rad misije Althea preko zaključaka Vijeća sigurnosti, ali smo protiv da se proširi sastav i da uđu snage Velike Britanije. Zamolit ćemo da se vodi računa o tome, a ukoliko se pojavi takva mogućnost, da naši partneri u Vijeću sigurnosti glasaju protiv toga – kazao je Dodik.

Još jednom je podvukao da se odbija mogućnost da se prihvati legitimitet Christiana Schmidta.

– Treba odustati od tih manifestacija nemoći. Mi nećemo prihvatiti nijednu njegovu odluku, kao što je to predviđeno zakonom koji je na snazi u RS-u. On ne može da uđe ni u jednu instituciju RS-a sa bilo kim da se želi sastati. Vidim da je odustao da dođe danas u Banju Luku i to može biti korisno u smislu njegovog shvatanja da ovdje nije dobrodošao – rekao je Dodik.

Poručio mu je da “zaobilazi RS u širokom luku”, i ako baš mora da prođe, ako naprimjer ide u Njemačku, da to uradi brzo.

– Ako ide autom, ali on ide avionom – dodao je Dodik.

Dodik je kazao i kako je situacija u RS-u stabilna i da je ekonomsko-političko stanje dobro, te da vladajuća koalicija djeluje u skladu sa koalicionim dogovorom, a da opozicija djeluje sa stanovišta “svojih politika”.

Kritikovao je ponovo “intervencionizam” stranih ambasada, posebno američkog i britanskog ambasadora u BiH, tvrdeći da rade i “finansijske ucjene” Republike Srpske.

Rekao je da je na današnjoj sjednici Izvršnog komiteta bilo riječi o Saboru SNSD-a koji će biti održan 30. septembra u sportskoj dvorani u Doboju.

Faktor

Povezano

Back to top button