DODIK KOMENTARISAO SPOMENIK KRALJU TVRTKU: “On je pripadnik loze Nemanjića, ustoličen u toj proceduri u manastiru Mileševo…”

“Indikativno je da članovi koji su zaduženi za očuvanje nacionalnih spomenika nisu donijeli odluku o tako nečemu”, rekao je.

Milorad Dodik je prokomentarisao je spomenik koji je postavljen preko puta Predsjedništva BiH Tvrtku I Kotormaniću. Rekao je kako je to krađa historijskog identiteta.

“Kad neko radi u skutima noći sakriveno od javnosti, to je onda neka krađa ili lopovluk. Ovo je krađa identiteta historijskog. Predlažen da se mi time ne bavimo. On je pripadnik loze Nemanjića, ustoličen u toj proceduri u manastiru Mileševo, koje i dan danas živi i ima obilježje srpskog pravoslavnog centra”, kaže Dodik.

Kaže kako u to vrijeme nije bilo muslimana u Bosni i da se pojam Bosna odnosio na daleko manju teritoriju i to se ne može identifikovati sa današnjom BiH

“Indikativno je da članovi koji su zaduženi za očuvanje nacionalnih spomenika nisu donijeli odluku o tako nečemu”, rekao je.

Ovo je politička provokacija. Eto im Tvrtko, ali to nije dokaz o njihovoj hiljadugodišnjoj državi. Ta država ne postoji, ona tek postoji od Dejtonskog mirovnog sporazuma. U to vrijeme su u Bosni živjeli Srbi, muslimana nije bilo. Oni koji su konvertirali kao pripadnici hrišćanskih zajednica, postali odjednom muslimani, pa tražeći identitet neki su postali Bosanci i Bošnjaci”, rekao je Dodik.

Povezano

Back to top button