VijestiSvijet

Zukan Helez nazvao Cvijanović budalom: Cijeli svijet zabavlja glupostima, ima skoro 60 godina, a toliki je…

Meni nema ništa drže nego kada Željka Cvijanović ili Milorad Dodik vide da se u opasnosti pa počnu da se bore za BiH, izjavio je Helez

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a putem video linka, koje joj je omogućila Misija Rusije u UN-u, više puta spomenula ministra odbrane BiH Zukana Heleza, optužujući ga za ratnohuškačke izjave i zapaljivu retoriku.

U svom odgovoru na ova “prozivanja” Helez tvrdi kako nikada nije pozivao na rat.

– Slušao sam i ne mogu da shvatim da neko ima nešto manje od 60 godina i da može da bude toliki poltron. I da toliko podilazi svom šefu koji više nema normalno ponašanje. Nikada nisam pozvao na rat niti to želim. Ja uvijek pozivam da živimo u BiH, da poštujemo jedni druge. Pozivam da uvažavamo Ustav BiH, poštujemo granice, suvernitet i teritorijalni integritet Bosni i Hercegovini. Međutim, ako vi kažete da ćete otcjepiti jedan dio BiH i pripojiti drugoj državi ili ako kažete da ćete na neku nepostojeću “granicu”, između entiteta kako oni vole da kažu, postaviti policajce, moram reagirati… Ništa od toga nije u skladu sa Ustavom BiH. Neka mi nađu član Ustava BiH koji piše da se jedan dio može otcjepiti i kao ministar odbrane moram reagirati, izjavio je Helez

Kazao je kako se Željka Cvijanović i Milorad Dodik počnu boriti za BiH tek onda kada vide da su u opasnosti.

– Zato sam rekao, nikada niti jedan dio BiH neće biti otcjepljen, niti samostalan niti će se pripojiti bilo kome. Ništa nikada nisam rekao izvan okvira Ustava i nadležnosti Oružanih snaga BiH i ministra odbrane. Željka Cvijanović sa svojim glupostima zabavlja čitav svijet. U jednu ruku mi je drago što je tako reagovala da čitav svijet vidi sa kakvim budalama mi imamo posla u BiH. Meni nema ništa drže nego kada Željka Cvijanović ili Milorad Dodik vide da se u opasnosti pa počnu da se bore za BiH. Bilo je divno kako izlaze riječi iz njenih usta kako podržavaju BiH, kako ne žele da se otcjepe… Oni se vrate u realne okvire i govore istinu kada se uplaše. Pozivam ih da se ne plaše, da im niko ništa neće samo neka poštuju Ustav i državu BiH. Oni sa Zukanom Helezom, ministrom odbrane, nikada neće imati problem, dodao je Helez.

Na kraju razgovora je imao poruku za sve građane naše zemlje.

– Ja isto volim Srbe, Hrvate i Bošnjake i sve ljude koji žive u Bosni i Hercegovini. Moj zadatak ustavni je da čuvam granice, suvernitet, teritorijalni integritet BiH. Rezolucija je dobrodošla i Srbiji i Republici Srpskoj i BiH. Ona je dobra i za ljude iz Srbije, da otvori oči ljudima. Da priznaju da se desio genocid, kao što je priznao cijeli svijet. U osam optužnica potvrđuje se genocid i oni nemaju kuda dalje. Čitao sam Rezoluciju i tamo se nalaže da se u udžbenike stavi istina, da djeca znaju. Jednostavno da se nigdje, nikada i nikome ne ponovi. Što se tiče BiH, građani neka mirno spavaju. Dobro je za BiH da čitav svijet zna šta su zlikovci radili. Puno ljudi u RS, Srbiji nema predstavu šta se desilo. Međutim, Rezolucija sama po sebi implicira neke druge i naredne korake koji nisu dobri za te što ne priznaju genocid, rekao je Zukan Helez.

Povezano

Back to top button