SvijetVijesti

Zemlje članice Evropske unije donose donose konačnu odluku: Restrikcije za državljane Bosne i Hercegovine sutra bi mogle biti ukinute!?

EU zahtjeva stabilan ili silazni trend novih slučajeva u odnosu na prethodne dvije sedmice kao i procjena ukupnog odgovora na pandemiju kako bi restrikcije bile ukinute za neku zemlju

Kako navode svjetski mediji zemlje članice Evropske unije bi sutra trebale razmatrati izmjenu liste zemlja na koje se ne primjenjuju restrikcije na ulazak u EU.

Prema posljednjim podacima Ministarstva civilnih poslova u našoj zemlji je trenutno 190,8 aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika, piše Oslobođenje.

Iako su pitanje otvranja granica za BiH pokrenule neke zemlje članice, opća ocjena je da se epidemiološka situacija još nije dovoljno stabilizirala.

Kriterij Evropske unije je 16 zaraženih na 100.000 stanovnika. Istovremeno, potreban je stabilan ili silazni trend novih slučajeva u odnosu na prethodne dvije sedmice kao i procjena ukupnog odgovora na Covid-19 uključujući i pouzdanost informacija – navode u Vijeća EU.

Slični članci

Close