RegijaVijesti

ŽELJANA ZOVKO SE POŽALILA PRED IZBORE: ‘Dobila sam jezive prijetnje e-mailom’

Osim prijetnji i uvreda na nju osobno, u mailu se spominje i njezina porodica.

– Ovo sam doživjela kao zastrašivanje – izjavila je Zovko i dodala da ovo nije prvi puta da dobiva ovakve poruke.

Na pitanje može li pretpostaviti ko bi mogao stajati iza ovih prijetnji i šta bi bio povod, HDZ-ova europarlamentarka kaže da su povod zasigurno teme kojima se bavi, a to je problematika mira i sigurnosti na granicama Evropske unije.

– Ostavljam policiji da radi svoj posao – kratko je komentirala Zovko.

-Prijetnje ne namjeravam prešutjeti i očekujem da policija utvrdi tko stoji iza ovih napada – kazala je Zovko.

Početkom marta ove godine, zagrebački Jutarnji list, pozivajući se na intenetski portal MEPRanking koji se bavi učinkovitošću, angažmanom i produktivnošću zastupnika u Evropskom parlamentu, objavio je viejst da je Željana Zovko druga najlošija zastupnica Hrvatske u Evropskom parlamentu.

Istovremeno je ovaj portal smjestio zastupnicu Željanu Zovko na ponižavajuće 626. mjesto među 721. zastupnikom koliko ih ima u Evropskom parlamentu. 

Sabirajući mnogobrojne performanse (broj pokrenutih inicijativa, predlaganje zakona, aktivnost u raspravama) Željana Zovko je dobila  ukupno 11,5 bodova.

O kako mizernoj brojci je riječ može se vidjeti nakon što se uporedi  sa najbolje rangiranom hrvatskom eurozastupnicom Ružom Tomašić koja je osvojila 94.55. bodova. 

Najbolji europarlamentarac Italijan Antonio Tajani, koji je i predsjednik Evropskog parlamenta, dobio je 335 bodova.

“Jutarnji list” navodi kako se skoro polovina hrvatskih europarlamentaraca odlučila za rad u Odboru za vanjsku politiku i da se umjesto nacionalnim temama za što su ih birači prvenstveno birali bave međunarodnom politikom, putuju po svijetu u razne misije sa dobrim dnevnicama i visokim luksuzom.

Jedna od njih je i Željana Zovko, koja je u EP od svih hrvatskih zastupnika postavila najmanje pitanja vezanih za nacionalne teme, odnosno  od interesa za Republiku Hrvatska.

To ne bi trebalo čuditi ako se zna da gospođica Zovko nikada nije živjela u Hrvatskoj, rođena je u Hercegovini, a više od deceniju je živjela i radila kao veleposlanica  BiH u brojnim evropskim zemljama, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, gdje je jednostrano prekinula mandat da bi preselila u Evropski parlament. 

(S.B./Agencije)

Slični članci

Close