BiHVijesti

ŽELJANA ZOVKO OTKRILA ČOVIĆEV PLAN: Građanska BiH nakon formiranja tri federalne jedinice!

HDZ-ova eurozastupnica Željana Zovko ocijenila je na svečanoj akademiji tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne održanoj u Mostaru kako su se prava Hrvata od potpisivanja Daytonskog sporazuma do danas dramatično smanjila te da je građanska BiH moguća stvaranjem tri federalne jedinice.

„Mirovni sporazum potpisan u Daytonu prije 25 godina, danas gotovo i ne postoji, barem što se tiče prava trećeg konstitutivnog naroda – Hrvata i drugih narodnosti koje čine tu zajednicu u većinski hrvatskim općinama”, kazala je Zovko. “Pregledom dokumentacije i knjiga ustavnog suca Mate Tadića da se utvrditi da je dejtonsko-pariški mirovni sporazum promijenjen preko 100 puta kako bi se institucionalno oslabila treća konstitutivna jedinica, hrvatski narod u BiH“, ustvrdila je Zovko.

Zovko je ocijenila kako se stalno pogoduje stvaranju unitarne građanske države po zahtjevu bošnjačke strane i dodala kako ipak postoji rješenje koje bi moglo zadovoljiti sve strane.

„Zaključak je da je građanski model moguć i putem tri federalne jedinice“, istaknula je Zovko. Po njezinim riječima, upravo je federalizam odgovor na sve probleme koji Bosnu i Hercegovinu čine problematičnom državom, o čemu je usvojeno i nekoliko rezolucija Europskoga parlamenta.

Zovko se pozvala na primjere evropskih naroda koji su zbog kompleksne prošlosti različitih jezičnih i etničkih zajednica prepoznali federalizam kao srednji put između ekstrema koji su stoljećima dovodili do napetosti i prijetile nestabilnošću zemljama koje danas predvode Evropu.

(SB)

Slični članci

Close