BiHVijesti

Želja Dodika da što prije uđe u vlast može olabaviti blokade HDZ-a

Želja Milorada Dodika i njegovog SNSD-a da se što prije konstituiše vlast na nivou BiH mogla bi olabaviti HDZ-ova potencijalna blokiranja izbornih rezultata, smatra politički analitičar Žarko Papić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Papić se osvrnuo na najave predsjednika CIK-a BiH Branka Petrića da će ta institucija donijeti odluku o popuni delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, čime bi se odblokiralo formiranje vlasti u većem bh. entitetu.

Ističe da je u proteklom izbornom ciklusu u značajnoj mjeri narušen kredibilitet CIK-a, jer se pokazao nespremnim za oktobarske izbore.

S obzirom na to da je Petrić, između ostalog, rekao da ne zna koja će većina prevladati među njegovim kolegama, jer kakva god odluka bude donesena, pretpostavlja da će je neko osporavati pred Ustavnim sudom BiH, Papić naglašava kako su iz ove institucije ustvari direktno poručili da nisu u stanju provesti izbore do kraja.

– E sad, zamislite situaciju, oni izađu sa tim svojim prijedlogom negdje krajem novembra, pa onda ukoliko je bude trebao razmatrati Ustavni sud… Sve to dovest će do velikog kašnjenja implementacije izbornih rezultata u FBiH i na nivou državnih organa – poručuje Papić.

Sve to bi, dodaje, situaciju u BiH znatno zakomplikovalo, te bismo imali jedan funkcionalni entitet – RS, te drugi – FBiH u nekoj vrsti zamrznutog stanja.

– Pa ne biste imali bolji vjetar u leđa za bilo koju vrstu barem retoričkog secesionizma u RS-u – mišljenja je Papić.

Međutim, tu bi mogao uslijediti paradoks, ako bi potencijalni koalicioni partneri Milorad Dodik i Dragan Čović, koji su se sinoć sastali u Banjaluci, izrazili želju da se što prije konstituiše vlast na nivou BiH.

– U politici nema ljubavi, već je riječ o interesu, a interes Dodika, SNSD-a i njegove koalicije je da se što prije implementiraju rezultati, ne samo u RS-u, nego i na nivou BiH. A pretpostavka za to je da se riješi problem u FBiH. I to možda može malo olabaviti HDZ-ova potencijalna blokiranja izbornih rezultata – zaključuje Papić.

D.K.

(Vijesti.ba)

Slični članci

Close