SvijetVijesti

ZAVRŠENI PREGOVORI U MOSKVI: Armenija i Azerbejdžan postigli sporazum o prekidu vatre

“Baku i Jerevan usvojili su zajedničku izjavu u kojoj su se složili o prekidu vatre u Karabahu od podneva 10. oktobra”, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon pregovora u Moskvi, javlja ruska novinska agencija Sputnjik.

„Azerbejdžan i Jermenija, uz posredovanje kopredsedavajućih Minske grupe OSCE-a, na osnovu osnovnih principa rješavanja, započinju suštinske pregovore s ciljem postizanja što skorijeg mirnog rješenja“, rekao je Lavrov pozivajući se na zajedničku izjavu obiju strana.

Konkretni parametri režima prekida vatre u Karabahu bit će posebno dogovoreni, dodao je Lavrov.

„Strane potvrđuju nepromjenljivost formata pregovaračkog procesa“, rekao je šef ruske diplomatije pozivajući se na zajedničko saopćenje ministara vanjskih poslova Rusije, Azerbejdžana i Armenije.

Baku i Jerevan također su se dogovorili da započnu razmenu zarobljenika i tijela ubijenih nakon stupanja na snagu prekida vatre u Karabahu, uz posredništvo i u skladu s kriterijima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, ističe se u zajedničkoj izjavi.

Ministri vanjskih poslova sastali su se u petak u Moskvi kako bi razgovarali o situaciji u Nagorno-Karabahu. Pregovori su se održavali iza zatvorenih vrata. Ovi pregovori, koji su trajali više od deset sati, bili su najduži u posljednjih 20 godina.

Prije pregovora, nijedna delegacija nije davala izjave.

Borbe na kontakt-liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Armeniji je objavljeno ratno stanje i opća mobilizacija, dok je u Azerbejdžanu uveden policijski sat i djelimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

Bez obzira na mirovne pregovore u Moskvi, u toku noći vođene su intenzivne borbe na liniji razdvajanja u Karabahu, saopćilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

(SB)

Slični članci

Close