BiHVijesti

ZAHUKTALI SE RADOVI U HERCEGOVINI, JOŠ MALO PA GOTOVO: Privodi se kraju prva etapa izgradnje južne zaobilaznice oko Mostara (VIDEO)

Radovi na dionici ove ceste u punom su jeku, što pokazuje i video “Cesta Federacije BiH” investitora projekta. Trenutno se izvode radovi na izgradnji gornjeg stroja ceste; uređenje škrapi, usjeka i nasipa, ugradnja tampona, izrada rigola i jaraka, nakon čega će uslijediti izgradnja kružne raskrsnice u mjestu Varda, potom asfaltiranje i ugradnja prometno-tehničke opreme i signalizacije.

Izvođač radova je konzorcij kojeg čine“Putovi” i “HP Investing” iz Mostara, a vrijednost ugovorenog posla je 5,3 miliona KM. Izgradnja južne mostarske zaobilaznice dio je Programa modernizacije cesta u FBiH kojeg, uz ostale kreditira i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Nakon završetka prve faze, planiran je nastavak gradnje južne obilaznice oko Mostara od Miljkovića, od Varde do Rodoča i dalje do spoja s magistralnom cestom M- 17. Ta dionica znatno je skuplja, ali i zahtjevnija, jer predviđa izgradnju tunela, vijadukata i nadvožnjaka.

Radovi na dionici Miljkovići – Rodoč – veza na magistralnu cestu M17, procjenjuje se, koštat će 14,45 miliona eura, a izgradnja će, prema procjenama trajati godinu i pol dana.

Predviđena je i izgradnja četverotračne ceste koja će riješiti gužve na ulazu u Mostar”, navode iz federalnog Ministarstva prometa i veza.

Izgradnjom južne mostarske zaobilaznice promet teretnih vozila iz pravca zapadne Hercegovine i prema zapadnoj Hercegovini izmjestit će se izvan grada.

Slični članci

Close