BiHVijesti

Zaboravljena priča o bošnjačkoj porodici Đumišić: Dobro se dobrim ne vraća

Zahvaljujući humanosti bošnjačke porodice Đumišić više srpskih porodica je uspjelo da preživi ustaški pokolj u Banjaluci 1941. godine, ispričao je Zoran Kopanja čije su pretke spasili Đumišići.

Kopanja, koji je rođen poslije Drugog svjetskog rata, kaže da mu je njegova baba Anka pričala kako su u zimu 1941. godine, kada su ustaše redom krenule po srpskim kućama i ubijale sve živo što su zaticali, utočište našli kod Đumišića koji su ih sakrili u podrumu svoje kuće do završetka krvavog pira.

Zbog svih tih događaja, Kopanja kaže da ih posebno boli na koji način je svoj život okončao Namik Đumišić koji je 1993. godine u svojoj kući u banjalučkom naselju Lauš svirepo ubijen nožem.

“Da Namik i njegov otac nisu pomogli mojim precima, ja danas ne bih ni postojao”, kaže Kopanja i tvrdi da komšije nikada ne bi dozvolile da se Namiku nešto desi.

Prema njegovim riječima, i Namik je vjerovao svojim komšijama i zbog toga nije ni pomišljao da napusti kuću.

Zoran kaže da su Đumišići tada spasili Anku i Stevu Kopanju i njihovu djecu Dragicu, Momčila, Nikolu i Panteliju.

Zbog svih tih događaja Kopanja kaže da kod svih komšija posebnu gorčinu ostavlja to što niko nije odgovarao za zločin počinjen nad čovjekom koji je pokazao svoju veličinu u najtežim trenucima.

Okružno tužilaštvo u Banjaluci je vodilo istragu protiv Miodraga Malića iz Kmećana za ubistvo Namika Đumišića. Protiv njega je bila podignuta i optužnica koja ga je teretila da je 1. septembra 1993. godine ubio sedamdesettrogodišnjeg Namika.

Prema navodima optužnice, on je Đumišića izbo nožem četiri puta po grudima i preponama i nepoznatim predmetom ga udario više puta po glavi.

Malić nije priznao ubistvo, a Sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Želimir Lepir ga je u februaru 2007. godine oslobodilo svih navoda optužnice.

Iste godine je i Vrhovni sud potvrdio oslobađajuću presudu što je ujedno i označilo da se Maliću više neće moći suditi za ovo djelo.

Razlog za oslobađanje je bio nedostatak dokaza koji su nestali tokom rata iz banjalučke policije pod “nerazjašnjenim” okolnostima.

(SAFF)

Slični članci

Close