VijestiRegija

Za sebe kaže da je “diplomirani automehaničar”: Počeo je sa 650 eura prodavati meso iz gepeka, danas je među vodećim biznismenima u Evropi

Senadin Ferhatović je osnivač kompanije “Ferhatović suhomesnati proizvodi Wien”, kao i samog brenda Ferhatović koji slovi za najvećeg distributera proizvoda sa Balkana u zemljama Evropske Unije.

Ovaj skromni čovjek, porijeklom iz sela Ferhati kod Busovače, simpatije javnosti je pobrao zbog svoje odluke da sa polica svoje trgovine i online shopa povuče sve hrvatske proizvode, jer predsjednik te države ne priznaje genocid u Srebrenici. Od tada uživa veliku popularnost kod našeg naroda širom svijeta koji će rado potrošiti novac u njegovim objektima ili poručiti robu online.

Ferhatović kompanija u Beču trenutno ima dva prodajna objekta, te restoran i online shop koji omogućava dostavu proizvoda za sve zemlje Evropske Unije. Iako je sam brend poznat po suhomesnatim proizvodima, Ferhatović je odnedavno počeo puniti i u Austriju uvoziti bosansku vodu, a u planu ima i još nekoliko projekata povezivanja Bosne i Hercegovine sa Austrijom.

Sjedeći u restoranu na glavnoj raskrsnici u gradu Beču, Ferhatović nam je objasnio da sve što može dovesti iz Bosne i Hercegovine, to i učini, od drveta do raznih materijala:

“U konačnici to izađe dosta skuplje nego što bih platio u Austriji, ali to je moj princip rada – sve što mogu naći u svojoj BiH, tamo i kupim i dovezem ovdje”, s ponosom ističe.

Senadin danas slovi za jednog od najuspješnijih bh. biznismena u Evropi. U jednom smo njegovom objektu zatekli 30-ak radnika, čak i jedan bračni par koji se iz Štokholma, čuvši za dobre uslove rada kod Ferhatovića, preselio u Beč i upravo tu i zaposlio. Međutim nije od početka sve išlo tako glatko.

Kako sam ističe, ovo što danas ima započeo je ostvarivati prije nekoliko godina i to sa samo 650 eura ušteđevine.

“Tada sam imao ušteđenih 650 eura i troje djece. Meso sam nabavljao i prodavao iz gepeka automobila i to ponosno ističem. To je bilo 2017. godine. Sada, Bogu hvala, sam najveći distributer suhomesnatih, ali i drugih balkanskih proizvoda u zemljama EU”, objasnio nam je.

Put je bio trnovit, ali je u svakom trenutku bio i ostao zahvalan Bogu na uspjehu koji je postigao, a u šali za sebe kaže da je “diplomirani automehaničar”:

“Ljudi misle da sam ja u Beč došao studirati. A ja kažem da sam, molit ću lijepo, diplomirani automehaničar. I to jedva. Babo gurao u to vrijeme, nosio sira profesorima da prođem.

@senzortv

Ferhatović za sebe kaže da je “diplomirani automehaničar i to jedva”. #senzortv #ferhatovicaustria #ferhatovic #ferhatovicsenadin #ferhatovic🇦🇹🇧🇦

♬ original sound – Senzor.ba

Povezano

Back to top button