VijestiRegija

Vulin u novom izdanju: Vučić je zapravo anđeo mira, a Wesley Clark je glavni krivac za sve

Izjava Wesley Clarka izazvala je burne reakcije u Srbiji, a među prvima se oglasio Aleksandar Vulin, veliki branitelj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Penzionisani američki general Wesley Clark, poznat po svojoj ulozi u NATO-ovom bombardovanju Srbije 1999. godine, nedavno je optužio Srbiju da je ruski “igrač” na Balkanu i glavni izvor nestabilnosti u regionu.

Clark je te tvrdnje iznio gostujući kod poznate novinarke Christiane Amanpour na CNN-u.

“Ruka Rusije se osjeća na Balkanu. Srbija je ruka Rusije na Balkanu. Predsjednik Vučić je mudar. Ima namjeru da izgleda kao da igra dvostruku igru, ali kada dođe trenutak, uradiće ono što Putin traži. A ono što on želi od Putina je, naravno, ovlaštenje da upotrijebi svoje vojnike na Kosovu, ili barem da zauzme pola sjevernog dijela Kosova, a možda i više. Istovremeno, on želi podijeliti Bosnu, uzeti Republiku Srpsku i učiniti je dijelom ‘Velike Srbije’. Sve ovo ima veze sa etničkim čišćenjem na Balkanu,” izjavio je Clark.

Ovakva izjava izazvala je predvidljivo burne reakcije u Srbiji, a među prvima se oglasio Aleksandar Vulin, veliki branitelj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Prije nego Wesley Clark počne da govori o nasilju na Balkanu, prvo bi morao da zatraži oproštaj od porodica pobijene srpske djece i svih onih čije je živote zauvijek promijenio svojim zločinima. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i na početku i na kraju će uraditi samo ono što od njega traže Srbi, a Srbi su od svog predsjednika tražili i dobili mir, ali i slobodu. Znam da Wesley Clark misli da je 1999. godine propustio priliku da bombardovanjem zauvijek uništi Srbiju dok je bila slaba, ali drugu priliku neće dobiti,” zaprijetio je Vulin.

Naravno, Vulin je poznat po svojim strastvenim odbranama Vučića, koje često prelaze granice racionalnog. Njegove izjave obično sadrže mješavinu hiperbole i dramatike, što ih čini teško shvatljivim bez odgovarajućeg konteksta. Prema Vulinu, Vučić je zapravo anđeo mira, a Wesley Clark je glavni krivac za sve loše što se ikada dogodilo Srbiji.

Ironično, Vulinov odgovor dolazi u trenutku kada međunarodna zajednica sve više ukazuje na povezanost Srbije s Rusijom. Na kraju dana, Vulinov narativ se čini kao još jedan pokušaj da se skrene pažnja s pravih problema i da se stvori slika o Srbiji kao žrtvi velikih svjetskih sila.

Povezano

Back to top button