RegijaVijesti

VULIN NAPAO BIVŠEG KOMANDANTA NATO PAKTA: “Clarku je bolje da moli za oproštaj nego da nam drži lekcije”!

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da bi bivši komandant NATO u vrijeme bombardovanja Srbije Wesley Clark trebalo da moli za oproštaj, a ne da Srbima govori šta da rade i ko su im prijatelji.

Vulin je poručio da “Srbi sami biraju svoje prijatelje, a neprijatelji se sami pokažu i prepoznaju”.

– Ako neko i pomisli da je vreme da zaboravimo NATO agresiju, brzo će napustiti tu misao čim se pojavi Wesley Clark

– rekao je Vulin, reagujući na Klarkovu tvrdnju da je Vašingtonski sporazum koristan ako smanji uticaj Rusije i Kine u regionu.

Vulin je dodao rekao da bi “komandant agresije” u kojoj su ubijene trogodišnja Milica Rakić i jedanaestomjesečna Bojana Tošović prvo trebalo da moli za oproštaj.

On je napomenuo i da su Rusija i Kina prijatelji Srbije i da nikada nisu uslovljavale, ni bombardovale Srbiju, niti je stavljale pod sankcije.

– Rusija je deo naše istorije, ali i zemlja i narod sa kojima hoćemo da delimo i budućnost – rekao je Vulin za “Večernje novosti”.

On smatra da je Srbija bila sigurnija i jača kad god je i Rusija bila moćna, a da sa Kinom dijeli iste vrijednosti, iskreno poštovanje i puno zajedničkih privrednih aktivnosti.

Podsjećamo, razgovoru za Glas Amerike, Clark je kazao da bi nedavni sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Srbije i Kosova, u kojem su posredovale Sjedinjene Države, mogao biti izuzetno koristan za ekonomije obje zemlje i šireg Balkana, ali samo ukoliko bude smanjen uticaj koji Kina i Rusija imaju u regionu.

“Smatram da je svaka prilika za pregovore, posebno pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država, pozitivan korak, isto kao što je svaka mogućnost za preduzimanje mjera u cilju ekonomskog razvoja takođe povoljna okolnost. Međutim, riječ je o procesu koji traje skoro dvije decenije i ujedno je opterećen mnoštvom poteškoća, koje su i dalje daleko od rješenja“, kazao je Clark za Glas Amerike (VOA).

Pomoć za ekonomski razvoj Srbije i Kosova je razumljivo dobrodošla, međutim važno je da krupna strana ulaganja budu usklađena sa njihovim sigurnosnim interesima. Velike strane investicije katkad sa sobom donose “političke repove”, kazao je Clark.

“Svaka zemlja mora bit i oprezna kada je riječ o prihvatanju stranog vlasništva nad njenom imovinom. Kada je riječ o stranom investitoru koji nudi sredstva u skladu sa uobičajenim pravilima poslovanja, situacija je u redu. Međutim, vrlo pažljivo pratim obrazac stranih investicije koje u Srbiju dolaze iz Rusije, Kine i još nekih zemalja. Pratim i političke posljedice tih ulaganja. Vjerujem da bi vlada Kosova trebalo da vodi računa o tome i u sopstvenoj politici”, ocenjuje Clark.

Posebna teškoća u bržem napredovanju regiona jeste upravo nastojanje Kremlja da Zapadni Balkan u cjelini pretvori u svoju sferu interesa. Clark podsjeća da je to politika Kremlja još od početka oružanih sukoba u regionu tokom 1990-tih.

Kao primer naveo je svoje razgovore sa ruskim generalima u vrijeme mirovnih pregovora o Bosni i Hercegovini, 1995. ​

“Kao član pregovaračkog tima SAD-a, boravio sam u Moskvi Želio sam iskoristiti priliku i posjetiti ruske generale sa kojima sam vodio razgovore prethodne godine. Međutim, dočekan sam riječima: ‘Hej, dolaziš u naš dio Evrope’. Po njima, Zapadni Balkan je ruska sfera interesa, koju oni žele da povrate i kontroliraju. A kada jednom preuzmu kontrolu, drugima uskraćuju prerogative slobode. Mi, Amerikanci ne vjerujemo u sfere interesa. Naš pristup je da svaki narod treba da radi u svom najboljem interesu i da zemlje treba da sarađuju u nalaženju zajedničkih interesa, nikako da traže sfere uticaja”.

U tome je i glavna razlika između Sjedinjenih Država i Rusije, konstatirao je bivši vrhovni komandant NATO, general Wesley Clark.

(SB)

Slični članci

Close