VijestiRegija

ZA ŠTA SE OVO SPREMA PREDSJEDNIK SRBIJE/ Vučić poručio policiji: Spremite se, slijedi težak period

ZA ŠTA SE OVO SPREMA PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić je izrazio zadovoljstvo smanjenjem opšte stope kriminaliteta u Srbiji, posebno najtežih krivičnih djela poput ubistava i silovanja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je pozvao pripadnike policije da se “pripreme” za težak period koji slijedi, kako bi svaki pedalj teritorije Srbije bio bezbjedan.

„Živimo u svijetu u kom nema sigurnosti i nemoguće je sagledati s lakoćom šta će se zbivati do kraja godine, a kamoli planirati za budućnost. Zato moramo biti dobro pripremljeni za svaki mogući scenario,“ rekao je Vučić na proslavi Dana Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Dana policije, u beogradskom naselju Makiš.

Vučić je istakao da je policija “narodna” i da je “uvijek bila uz narod kad je bilo najteže.” On je kritikovao perverzan pristup dijela medija i javnosti prema vlasti i javnim službama, ističući da se policija nerijetko predstavlja kao teroristička organizacija.

„Naša policija je narodna, uvijek je bila uz narod kad je bilo najteže,“ rekao je predsjednik.

Vučić je također pozvao pripadnike policije da imaju jednak odnos prema svakom građaninu Srbije, naglasivši važnost zaštite svih građana, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, te posebno zaštite žena.

„Molim vas da svaki građanin osjeti da imate jednak odnos prema njemu, bez obzira da li se radi o Bošnjacima, Romima, našoj mađarskoj braći, da posebno štitite žene na svakom mjestu,“ rekao je Vučić.

Vučić je izrazio zadovoljstvo smanjenjem opšte stope kriminaliteta u Srbiji, posebno najtežih krivičnih djela poput ubistava i silovanja.

„Ubijeđen sam da će zahvaljujući vašem trudu, u narednom periodu padati i procenti stope kriminaliteta i apsolutni brojevi,“ kazao je Vučić.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da policija, i 162 godine nakon događaja na Čukur česmi, predstavlja “temelj države, zaštitnika pravnog poretka i čuvara bezbjednosti građana.”

„Nema jake države bez jake vojske i policije,“ rekao je Dačić i pozvao građane da budu “ne samo prijatelji policije već i partneri na zajedničkom poslu.”

Povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, Vučić je zaslužnim pripadnicima policije uručio zlatne, a Dačić srebrne medalje.

Povezano

Back to top button