BiHVijesti

VUČIĆ MUDRO IGNORISAO DODIKOVO PREPUCAVANJE SA FEDERACIJOM, ALI I IZETBEGOVIĆEM: Govorio je 15 minuta, a mirni razlaz nije ni spomenuo

Govoreći o izgradnji aerodroma u Trebinju kazao je da će Srbija u taj projekat uložiti otprilike 75 miliona eura od 100 miliona eura koliko bi trebalo da je ukupna vrijednost projekta.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon jutrošnjeg sastanka u Banjoj Luci u obraćanju medijima u fokus je stavio isključivo ekonomiju i drugu saradnju, čime je u potpunosti, politički veoma mudro ignorisao prepucavanja Milorada Dodika sa Federacijom, a prije svega sa Bakirom Izetbegovićem.

Predsjednica RS-a je govoreći prije Vučića kazala da ga je upoznala sa pozicijom ovog entiteta u Bosni i Hercegovini kazavši da drugi entitet u državi “isijava mržnju”. Vučić ističe da je mir i dogovor najbolje rješenje, piše Klix.

Prije Vučića obratio se i Milorad Dodik koji je veći dio svog obraćanja posvetio posljednjim aktuelnim temama o “mirnom razlazu”, kojekavim pozivima na rat kako ih neki tumače, priči o disoluciji i tako dalje. Potom se obratio Vučić, koji je u potpunosti ignorisao tu temu. Nije komentirao ni izjavu Bakira Izetbegovića o “genocidašima”, uprkos pitanju novinara.

“Pažljivo sam saslušao šta misle moji domaćini o situaciji ovdje, ali za nas je važno da sačuvamo mir i stabilnost, da razvijamo našu ekonomiju, da ljudi koji žive i u RS i u Srbiji mogu da vide da će imati posla, da će njihova djeca moći da ostanu na ognjištima i da ne budu ophrvani brigama kojima smo bili ophrvani prije 30 godina, nego da dobro znamo da je mir naša budućnost, kao i zajednički rad”, rekao je Vučić.

Govoreći o izgradnji aerodroma u Trebinju kazao je da će Srbija u taj projekat uložiti otprilike 75 miliona eura od 100 miliona eura koliko bi trebalo da je ukupna vrijednost projekta.

“Mislim da je to izuzetno važan projekat za cijelu Hercegovinu, ne samo Trebinje, nego i Nevesinje, Gacko, čak i za Mostar, Stolac, što da ne”, kazao je.

Srbija će pružiti finansijsku pomoć Republici Srpskoj i u izgradnji autoputa Banja Luka – Beograd, odnosno u dijelu kod Bijeljine.

“Planiramo pružiti značajnu podršku građanima RS-a kroz podršku izgradnje autoputa kod Bijeljine, plaćamo komplet izgradnju mosta na Rači preko Save. Želimo da to bude naša velika podrška, da oni ne moraju razmišljati o novcu i zaduživanju. To je otprilike nekih 136 miliona eura”, riječi su Vučića.

Na samom kraju je na pitanje novinara kazao da što se Srbije tiče ona želi partnerske, prijateljske i najbolje odnose i sa Bošnjacima i sa Hrvatima ne samo sa Srbima.

“Ne pada nam na pamet ni da razmišljamo o sukobima i ratovima i ne smatram izjave koje idu u tom smjeru na bilo koji način odgovornim kao ni uvrede na račun drugih naroda”, zaključio je Vučić.

Podsjetimo, prethodnih dana u fokusu politike i medijske pažnje je priča o navodnom “non paperu” i nekim novim granicama na Balkanu, a prije svega u BiH. Tu priču prvi je počeo koristiti Dodik koji je poručio da je to put ka mirnom razlazu u BiH, ponovo na dnevni red stavljajući priču o otcjepljenju RS-a.

U međuvremenu su reagirali svi oni koji brane državu i protve se Dodikovim nastrajima, a najviše pažnje izazvala je poruke predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je u slučaju rata stati ispred naroda. U tom kontekstu je i upotrijebio riječ “genocidaši”, govoreći da nikada neće dopustiti da takvi zavladaju.

(SB)

Slični članci

Close