VijestiBiH

VOŽD SE UPLAŠIO VLASTITE PRIJETNJE: Umjesto policije, Dodik sada Schmidtu sprema jaja

Važno je napomenuti da je prije dva dana u zgradi OHR-a održan sastanak sa operativnim zapovjedništvom Operacije EUFOR-a Althea.

Na izbornoj skupštini Mladih socijaldemokrata, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je imao poruku i za visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Oni se plaše toga da li ću ja okupiti pet hiljada ljudi da Schmidta gađaju jajima kada se pojavi u Republici Srpskoj. Prošlo je vrijeme tenkova i pušaka, prošlo je vrijeme i paradajza, pa moramo jajima”, rekao je Dodik prenosi BN.

Podsjećamo, Dodik je zaprijetio Schmidtu da će biti uhapšen ako se pojavi bilo gdje u Republici Srpskoj, na šta je Schmidt odgovorio da uskoro dolazi u RS i poručio Dodiku da se spremni za “neke neugodne trenutke”

“Zaštićen sam Bečkom diplomatskom konvencijom i samim tim uživam imunitet. I pored toga Dodik ne bi imao nadležnost da me uhapsi ili naredi hapšenje jer nema ovlaštenja da daje naređenja policiji. Tužilaštvo bi to prvo moralo da razjasni. Dodik je već pokušao da me prijavi u Republici Srpskoj, a pametno banjalučko javno tužilaštvo je, iz mjera predostrožnosti, ovaj postupak odmah proslijedilo Državnom javnom tužilaštvu u Sarajevu, od kojeg dalje ništa nisam čuo“, naveo je Schmidt i dodao:

„Na kraju, ali ne i najmanje važno, Dodikovo ponašanje je šamar EU koja pokušava da unaprijedi vladavinu prava u Bosni. Vara se ako smatra da za njega postoje posebna prava ili posebni propisi. Dakle, gospodin Dodik bi trebalo da se pripremi za neke prilično neugodne trenutke”, poručio je Schmidt.

Važno je napomenuti da je prije dva dana u zgradi OHR-a održan sastanak sa operativnim zapovjedništvom Operacije EUFOR-a Althea.

“Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti sa operativnim zapovjednikom Operacije EUFOR-Althea generalpukovnikom Hubertom Cotterauom i njegovim suradnicima razgovarao je o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i regiji”, saopćeno je.

Kako se navodi, Mennuti je istakao da je neophodna koordinacija angažmana međunarodne zajednice.

“Mennuti je istaknuo neophodnost koordiniranog angažmana međunarodne zajednice u BiH kako bi se spriječilo poništavanje postignutih reformi i podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, te osiguralo sigurno i stabilno okruženje pogodno za dalje reforme i put BiH ka EU”, istaknuto je u saopćenju.

Dodatni značaj sastanka proizilazi iz činjenice da je u razgovorima u OHR-u ulčestvovao i prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti. Dodik je očito ispravno shvatio ovu poruku.

Povezano

Back to top button