RegijaVijesti

VOJNI ANALITIČAR RAZOTKRIO VUČIĆA: “Do zahlađenja rusko-srpskih odnosa došlo je prije mjesec dana kada su u Moskvi saznali da je Srbija kupila…”

“Jasno je da je posle vašingtonskog događaja Srbija na distanci prema istoku i da će ona biti dalje produbljena”, kazao je Radić.

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je za N1, komentarišući odluku Vlade Srbije da u narednih šest mjeseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima, da nije bilo drugog izlaza iz krize u kojoj se zatekla Vučićeva vlast.

“Bilo je zaista nezamislivo kad je došlo do kraha spoljnopolitičkog koncepta, i odnosa prema Rusiji, nastaviti dalje u istom pravcu i zadržati kvalitetnu vojnu saradnju”, kazao je Radić.

On je podsjetio da je do zahlađenja rusko-srpskih odnosa došlo još prije mjesec dana kada su u Moskvi saznali da je Srbija kupila kineski sitem protivvazdušne odbrane, a ne ruski, dok je, nakon potpisivanja vašingtonskog sporazuma došlo do, kako je rekao, ekslpozije negativnih emocija.

“Nije slučajno i što je ministar (odbrane Aleksandar) Vulin taj koji to saopštava javnosti, u svom klasičnom tonu stvaranja slike o tome kako smo ugroženi, jer on je pre svega četiri dana sa ruskim minstrom (odbrane Sergejom) Šojguom rekao da je saradnja s Rusijom bolja nego ikada”, naveo je Radić ističući da je dio javnog mnjenja u Srbiji snažno proruski orijentisan, i da mu je teško saopštiti da relacije s Moskvom nisu kakve su bile.

Kazao je i da EU već godinama podsjeća Srbiju da je nemoguće da bude dio Unije, a da ne poštuje zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku, a da je u situaciji kada je jedna naša jedinica trebalo da ode u Bjelorusiji, na vojnu vežbu s Rusima i Bjelorusima, na samoj granici sa NATO zemljama, i to u scenariju koji je negativan za NATO, jedini izlaz bio da se nađe način da se ne ode.

Stoga je Radić, iako se odluka Vlade formalno odnosi na aktivnosti i sa zapadom i sa istokom, mišljenja da će u stvarnosti biti posljedica isključivo na vojnu saradnju Srbije i Rusije, jer je bila planirana još jedna zajednička vježba sa njihjovom armijom.

“Jasno je da je posle vašingtonskog događaja Srbija na distanci prema istoku i da će ona biti dalje produbljena”, kazao je Radić.

(SB)

Slični članci

Close