BiHVijesti

VIŠKOVIĆ, IZMEĐU DODIKA I RAZUMA: “RS neće ispunjavati bilo čije muzičke želje, zarad neke finansijske pomoći od EU…”

Premijer RS-a Radovan Višković poručio je danas da ovaj entitet neće podleći uslovljavanjima bilo koga, pa ni EU, da zarad neke finansijske pomoći uruši nadležnosti koje joj po Ustavu pripadaju i mehanizam koordinacije.

“Ne mogu nas dovoditi u poziciju da biramo između pomoći EU i opstanka RS-a. Uvijek ćemo biti opredijeljeni za Republiku Srpsku”, rekao je Višković novinarima komentarišući navode u medijima da je RS “krivac” što BiH ne može da dobije 250 miliona eura pomoći od EU za rješavanje posljedica epidemije virusa korona, prenosi RTRS.

On je naveo da je od 650 pitanja, koja je poslala Evropska komisija, usaglašeno više od 600, te da je sporno ostalo 14, koja se mogu riješiti jedino dogovorom. “U mišljenju Evropske komisije ima nekih pitanja koja u ovom momentu nisu prihvatljiva za RS. Ne možemo dozvoliti da se ukine entitetsko glasanje zato što neko želi da nam pomogne ili ne pomogne”, rekao je Višković.

On je istakao da RS neće ispunjavati bilo čije “muzičke želje”, jer bi to značilo da treba da se odrekne nekih svojih nadležnosti. Višković kaže da je prilikom razgovora sa predstavnicima EU iznio jasan stav člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednice RS-a Željke Cvijanović, Vlade i svih institucija RS-a.

(SB)

Slični članci

Close