SvijetVijesti

VELIKI PRITISAK NA ANGELU MERKEL: Ukoliko obustavi OVAJ PROJEKT, zadat će najteži udarac Putinu do sada

Odmah nakon potvrde da je Aleksej Navalni otrovan, pojavili su se zahtjevi za zaustavljanjem plinovoda Sjeverni tok 2. No, stvari nisu tako jednostavne. Jedinstvo oko ovog pitanja ne vlada ni unutar same njemačke vlade.

Nakon što su njemački ljekari nedvosmisleno potvrdili da je ruski opozicioni političar Aleksej Navalni otrovan vojnim bojnim otrovom iz grupe novičok te da iza ovog napada najvjerovatnije stoji Kremlj, počeo je, kako je to nazvao predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Norbert Walter-Borjans, “natječaj za ideju koje sankcije uvesti Rusiji” kao kaznu za napad na Navalnog, piše DW.

Pritom se sam po sebi nameće projekt Sjeverni tok 2, iza kojeg većim dijelom stoji ruska državna kompanija “Gazprom” i koji bi već od sljedeće godine trebao iz jedne luke u blizini Sankt Peterburga preko Baltika do jedna luke na krajnjem sjeveroistoku Njemačke dopremati zemni plin za EU tržište.

“Nagrada za Putina”

Prvi je pitanje zaustavljanja projekta gradnje Sjevernog toka 2 (Nord stream 2) spomenuo Norbert Röttgen, političar vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU), predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga i, to se ne bi smjelo zaboraviti, jedan od mogućih kandidata za nasljednika Angele Merkel na čelu CDU-a.

“Ako sada ipak dovršimo projekt plinovoda Sjeverni tok 2, to neće biti samo maksimalna potvrda i podrška za Vladimira Putina da nastavi s ovakvom politikom nego i nagrada”, rekao je Röttgen, koji se nalazi usred neke vrste predizborne kampanje pa u svjetlu toga možda treba i gledati njegovu odlučnost.

Njegovim zahtjevima se pridružio i jedan dio parlamentarne opozicije. Predsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Christian Lindner je, nakon saznanja da je na Alekseja Navalnog izvršen napad, Sjeverni tok 2 naveo kao neodrživ.

“Režim koji organizira ubistva trovanjem, ne bi smio biti partner za velike projekte, a to se odnosi i na projekte plinovoda.”

Merkel još prošle sedmice branila plinovod

No, situacija nije tako jednostavna. Sama Angela Merkel je do sada ustrajala na ovom projektu. Neki kažu zbog toga što mjesto u kojem plinovod ulazi u Njemačku leži u njezinoj izbornoj jedinici, i to u dijelu zemlje u kojem je svako radno mjesto dobrodošlo. Merkel je i do sada uspješno branila ovaj projekt od napada iz Bijele kuće. Od dolaska Donalda Trumpa na vlast, Washington vrši ogroman pritisak na sve strane koje učestvuju u Sjevernom toku 2 s ciljem sabotiranja projekta, što bi u konačnici značilo i više američkog plina za EU tržište.

Još prošlog petka, kada se već znalo šta se događa s Navalnim, koji je već bio na putu prema Berlinu, Merkel je branila Sjeverni tok 2 i odbijala ga povezati sa slučajem opozicionog političara.

No, Merkel do sada nije bila usamljena u odbrani ovog od samog početka spornog projekta. Manji koalicijski partner njezine demokršćanske Unije CDU/CSU, socijaldemokrati, od samog početka stoje iza ovog projekta. Jedna od najvažnijih osoba u ovoj rusko-njemačkoj saradnji je bivši socijaldemokratski kancelar i veliki prijatelj Vladimira Putina Gerhard Schröder, koji je 2016. postavljen na čelo nadzornog odbora “Gazpromove” firme Sjeverni tok 2.

Socijaldemokrati brane Sjeverni tok 2

No, aktuelno se za opstanak Sjevernog toka 2, koji je gotovo (96 posto) dovršen, najžešće bore lokalni socijaldemokrati savezne pokrajine Mecklenburg-Vorpommern, gdje bi plinovod trebao ući na njemačko tlo.

Premijerka ove savezne pokrajine Manuela Schwesig (SPD) rekla je kako “dijeli kritiku” savezne vlade na račun Moskve, ali je istodobno primijetila kako bi odustajanje od projekta nekoliko mjeseci prije njegovog planiranog puštanja u promet, štetilo Njemačkoj.

“Nama je Sjeverni tok 2 potreban zbog energetske sigurnosti u Njemačkoj”, rekla je Schwesig.

Njezin stranački kolega i premijer susjedne savezne pokrajine Brandenburg Dietmar Woidke je sličnog mišljenja. “Njemačka ne bi trebala rezati granu na kojoj sjedi”, rekao je Woidke za dnevnik “Handelsblatt”.

Treba napomenuti da Merkel ni unutar Unije CDU/CSU nije do sada bila usamljena u odbrani Baltičkog plinovoda.

Sjeverni tok 2 ipak neće pasti

“The New York Times” govori o zanimljivoj opciji koja bi Angeli Merkel sada dopustila uklanjanje pritiska Washingtona i zaustavljanje Sjevernog toka 2 pa da za sve to skupa okrivi Moskvu. No, u istom dnevniku se u dužoj analizi pretpostavlja kako se to ipak neće dogoditi zbog više razloga.

Jedan je očiti, ekonomski: ovisnost EU o ruskom plinu, a drugi je i politički. Jer, pored svih trenutnih kriza, posljednje u Bjelorusiji, Berlinu i Bruxellesu je stalo do toga da u Moskvi ima nekoga s kim može razgovarati. NYT ukazuje i na mnoga druga politička ubistva Moskve oko kojih se dizala medijska buka, ali na kraju nisu imala nikakvih posljedica po odnos Kremlja i Berlina.

(SB / Index.hr)

Slični članci

Close