BiHVijesti

USKORO TENDER ZA TUNEL PRENJ: Pogledajte kako će izgledati najduži tunel u cijeloj regiji (VIDEO)

Tunel Prenj na Koridoru 5C spada u red najkompleksnijih objekata u historiji građevinarstva Bosne i Hercegovine.

Na online sjednici Vlade Federacije BiH, održanoj 5. novembra, data je suglasnost Javnom preduzeću „Autoceste FBiH” na kreditni aranžman s EBRD-om za izgradnju dionice vrijedne skoro 1,7 milijardi KM. Riječ je o dionici od Ovčara do juga Mostara, dugoj pedesetak kilometara, u okviru koje se nalazi tunel Prenj, dug 12,5 kilometara.

Izgradnjom ove dionice završava se izgradnja južnog dijela Korodira 5C od Sarajeva preko Mostara do Graničnog prijelaza Bijača.

Prenj je najveća prirodna prepreke na Koridoru 5C, a tunel kroz ovu planinu bit će deveti po dužini u Evropi i prvi duži od šest kilometara u našoj zemlji.

Osim složene geološke strukture, sigurnost u saobraćaju u ovako dugim tunelima, jedan je od najvažnijih prioriteta. U tunelu su projektovana 34 poprečna prolaza za pješake i vozila koja bi omogućila da se učesnici sigurno sklone u drugu cijev ukoliko dođe do incidentne situacije u tunelu.

Da bi se osigurala sigurnost učesnika u saobraćaju prilikom požara, bitna je ventilacija u tunelu, koja će onemogućiti širenje požara prije dolaska vatrogasnih vozila.

Ventilacija ovako dugog tunela zauzima veliku površinu tunelske cijevi i zahtijeva smještaj velikih ventilatora na ulazu i izlazu tunela, za koje je potrebno izgraditi duge portalne konstrukcije.

Izgradnjom ove dionice put od Sarajeva do Mostara trajat će pedesetak minuta!

(SB)

Slični članci

Close