VijestiBiH

Ugledni Bosanac iz Švedske brutalno odbrusio Drašku Stanivukoviću: “Vrati se u peti razred osnovne škole i ponovi gradivo iz istorije!”

Ugledni Bosanac iz Švedske brutalno odbrusio Drašku Stanivukoviću

Nakon što je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković nalupao hrpu gluposti o bosanskom kralju Tvrtku prvom, stigla je reakcija uglednog Bosanca iz Švedske Edina Osmančevića. Stanivuković je burno reagovao nakon što je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić objelodanila spomenik Tvrtku prvom u Sarajevu.

Spomenik se nalazi prekoputa zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Poruku koju je Osmančević uputio Stanivukoviću u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Stanivukoviću , Tvrtko I je naš prvi bosanski kralj!

Stanivukoviću, vrati se u peti razred osnovne škole i ponovi gradivo iz istorije!

Kralj Tvrtko I je bio naš prvi bosanski kralj! Znaš li da je bio i posljednji bosanski ban?

Znaš li da s Tvrtkom i u bosansku heraldiku ulazi zlatni ljiljan (lilium bosniacum)?

Podržavam tvoju inicijativu da i Banja Luka dobije njegov spomenik jer je, za vrijeme Tvrtkove vladavine ostvarena politička stabilnost, te značajan kulturni i duhovni napredak, što je Tvrtka I. učinilo najjačim vladarom u povijesti srednjovjekovne Bosne.

Znaš li da je Tvrtko I teritorij Bosne proširio na područje gornjeg Podrinja, Polimlja, Raške, Huma i Dalmacije i time pretvorio Bosnu u najmoćniju južnoslavensku državu?

Stanivukoviću, u toku njegove vladavine Bosna je doživjela najveći politički, vojni, teritorijalni, i privredni uspon i razvitak feudalnog društva.

Bosanska privreda je bila na vrhuncu, pojavila su se nova naselja i trgovački centri i poboljšao se životni standard njegovih podanika.

Koliko si ti kao gradonačelnik otvorio novih radnih mjesta u Banjaluci?

Zašto je sve više Banjalučana po bijelom svijetu? Zašto ih je sve više pred javnim kuhinjama?

Zašto je potrošačka korpa duplo veća od njihove kupovne sposobnosti?

Žalosno za Banjaluku da ima za gradonačelnika nesposobnog i nepismenog čovjeka čija tragikomedija je uništila njihove živote”, napisao je Osmančević na Facebooku.

Povezano

Back to top button