VijestiBiH

UBIJEN MUČKI, PUCNJEM S LEĐA: Godišnjica smrti Avde Palića, heroja odbrane Bosne i Hercegovine

Palić je iz Žepe odveden 4. augusta u tajni vojni zatvor u Bijeljini, odakle ga je 5. septembra 1995. godine, po naređenju Glavnog štaba Vojske RS-a, na razmjenu zarobljenika odveo kapetan Dragomir Pećanac i pripadnik Vojske RS-a Željko Mijatović. Na osnovu posmrtnih ostataka zaključeno je da je Palić ubijen pucnjem u glavu i to s leđa.

Heroj Avdo Palić, pukovnik Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i komandant odbrane herojske Žepe tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, ubijen je na današnji dan.

Heroj Palić se svjesno žrtvovao kako bi ženama, starcima, djeci, bolesnima i ranjenima osigurao siguran izlazak iz opkoljne Žepe.

“Dobar dan. Ja sam taj Avdo kojeg tražite”, kazao je Palić ratnom zločincu Zdravku Tolimiru krenuvši na pregovore s Mladićem.

Palić je iz Žepe odveden 4. augusta u tajni vojni zatvor u Bijeljini, odakle ga je 5. septembra 1995. godine, po naređenju Glavnog štaba Vojske RS-a, na razmjenu zarobljenika odveo kapetan Dragomir Pećanac i pripadnik Vojske RS-a Željko Mijatović.

Na osnovu posmrtnih ostataka zaključeno je da je Palić ubijen pucnjem u glavu i to s leđa.

Potraga za kostima je trajala 14 godina. Palićevi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u novembru 2001. godine u Vragolovima kod Rogatice, zajedno sa ostacima još osam žrtava. Nakon neuspješne DNK analize Palić je ukopan na mezarju u Visokom, pod oznakom NN.

Druga analiza DNK je obavljena u augustu 2009. godine i sa preciznošću od 99,99 posto dokazano je da je riječ o skeletnim ostacima Avde Palića.

Ukopan je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Povezano

Back to top button