BiHVijesti

U PREDMETU “RESPIRATORI” ANGAŽOVAN JEDAN OD NAJUGLEDNIJIH VJEŠTAKA U SVIJETU: Njegovi nalazi POTPUNO DRUGAČIJI od onih u Tužilaštvu BiH!

Informaciju je za Oslobođenje potvrdila advokatica premijera Novalića, Vasvija Vidović

Odbrana Fadila Novalića angažovala je međunarodnog vještaka iz oblasti pranja novca i korupcije, nakon što su se u javnosti pojavile informacije o podizanju optužnice u slučaju „Respiratori“.


Informaciju je za Oslobođenje potvrdila advokatica premijera Novalića, Vasvija Vidović.

– Tačno je da smo angažovali međunarodnog vještaka. U javnosti je stvorena ogromna hajka koja se odrazila i na vještake koji inače rade na tom slučaju, odrazilo se i na Sud BiH. Stvorena je slika o krivnji unaprijed, da je izvršeno krivično djelo. Nismo željeli da bilo ko bude pod utiskom takve situacije i izvještavanja medija. Angažovali smo neutralnog i vrlo uglednog međunarodnog eksperta, jednog od najugledijih u svijetu iz oblasti pranja novca i korupcije, pojasnila je za naš portal.

Informaciju je za Oslobođenje potvrdila je advokatica premijera Novalića, Vasvija Vidović

Osim “hajke u javnosti”, dodatni povod za angažovanje vještaka je, prema riječima advokatice, to što je Tužilaštvo BiH već dostavilo putem određenih kanala informaciju da će podići optužnicu.

– Ono što je žalosno i što ukazuje na jedno teško stanje u pravosuđu je da je Tužilaštvo BiH već nekakvim kanalima dostavilo informaciju da će podići optužnicu, što nije dozvoljeno prije nego što se ne analiziraju svi dokazi. Dakle u javnost su već date informacije da je okončana istraga i da ima namjeru podići optužnicu. Pokušavamo se izboriti da taj proces istrage bude fer i pravedan, kazala je Vidovićeva.

Ko je angažovani vještak i šta je otkrio?

Ime vještaka za sada nije poznato, niti ga još uvijek imaju namjeru otkrivati. Osim da je riječ o “njemačkom stručnjaku koji je vještačio po cijelom svijetu najsloženije predmete”, o njemu se više ništa ne zna, ali saznajemo kakve dokaze je prikupio.
Angažovani vještak je na poslovima iz oblasti pranja novca i korupcije radio za njemačku obavještajnu službu, za Zurich Insurence Group, za Deloitte u Njemačkoj i Švicarskoj, za Pricewaterhouse Coopera, te za KPMG (šef poslovno-obavještajnog odjela u predmetima međunarodnih istraga i interne revizije) – Nalaz vještaka ukazuje na potpuno drugačije činjenično stanje od onog koje je tužilac iznio na ročištu za pritvor, iznoseći navode o osnovu sumnje. Njegovo detaljno vještačenje smo dostavili Tužilaštvu sa ciljem da imaju u vidu jedan stručan nalaz prije donošenja tužilačke odluke.

Slični članci

Close