BiHVijesti

U BiH SVI PACIJENTI KOJI SU ZAVRŠILI NA RESPIRATORU SU UMRLI: Pitanje za sve u zdravstvenom sistemu…

Da, s danom raste broj oboljelih i umrlih, a s tim porastom jednako raste i broj pitanja na koja nam niko ne daje odgovor, broj dezinformacija, teorija i čega sve ne.

Maja Gasal – Vražalica, direktorica Akademije za žene, je putem Facebooka postavila više pitanja za nadležne u zdravstvenom sistemu naše države. Po svemu sudeći teško da ćemo uskoro dobiti odgovore na njih. Njen status prenosimo u cjelosti:

– Kome postaviti pitanja koja preplavljuju Facebook, a tiču se zdravstva u Kantonu Sarajevo pa i Federaciji BiH? Ko su osobe i adrese kojima se mi kao građani/ke možemo obratiti i s pravom tražiti provjerene informacije i fakte, jer mi finansiramo sistem?

Da, s danom raste broj oboljelih i umrlih, a s tim porastom jednako raste i broj pitanja na koja nam niko ne daje odgovor, broj dezinformacija, teorija i čega sve ne.

Sve se fakturira opet nama – mi smo krivi. Mogu prihvatiti da u dijelu razvijanja teorija zavjere i nepridržavanja minimuma (maske i distance) i jesmo za osuditi, ali nije valjda da nam ljudi umiru samo zbog ovoga nepoštivanja minimuma?

Zašto ko god završi na respiratoru ne preživi?

Zašto nema niko da nas transparentno informira o stanju u zdravstvenom sistemu, ne samo o oboljelim i umrlim?

Zašto se i dalje svi prepucavaju oko toga ko će biti ministar zdravstva, umjesto da dan i noć rade svi nadležni kako bi pronašli način da smanje smrtnost?

Pitaju li se da li se ova ležernost/neodgovornost građana/ki može podvesti i pod nepovjerenje prema nadležnim, nevjericu u silne istupe i kritike, a bez da se oni kao sistem pozabave pored zdravstva i inspekcijom i granicama i ostalim čudima ili su se ipak odlučili na minimum, a za sve ćemo ili će biti krivi/e neodgovorni/e pojedinci/ke? Na kraju ostat će ona “žali Bože koga nema”,napisala Maja Gasal – Vražalica.

(SB)

Slični članci

Close