BiHVijesti

U Banju Luku stiglo 80.000 doza kineske vakcine Sinopharm

Prvi kontigent od 80.000 doza kineske Sinopharm vakcine stigao je u Banju Luku i predstavlja najveću isporuku koja je do sada isporučena u Republiku Srpsku.

Kineske vakcine su dočekali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ambasador Kine u BiH Đi Ping, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković i ministar zdravlja ovog entiteta Alen Šeranić, prenosi Klix.

Prvi kontingent od 80.000 doza vakcina, od ukupno predviđenih 160.000 doza, stigao je u krug banjalučkog preduzeća “Krajina grup”.

Ovo je do sada najveća isporuka vakcina koja je stigla u Republiku Srpsku i BiH, a rezultat je direktnih pregovora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa zvaničnicima Kine, rečeno je.

Prilikom dočeka vakcina medijima se obratio kineski ambasador naglasivši prijateljstvo između ove dvije zemlje te se zahvalio na pismu podrške koje je stiglo u momentima kada se ova zemlja borila sa ogromnim brojem slučajeva na samom početku pandemije.

Višković je kazao kako je Republika Srpska učinila sve da svojim građanima obezbijedi vakcine te da će “učiniti sve da sve vrste vakcina ponudi građanima, na dobrovoljnoj bazi i besplatno”.

Također, Višković je pomenuo da je RS u pregovorima sa Rusima da dobiju 100.000 doza Sputnika V te kako se može očekivati da ovaj entitet u maju ima i više od 300.000 vakcina.

Slični članci

Close