SvijetVijesti

Turska osudila karikaturu Erdogana u “Charlie Hebdou”, pogledajte zbog čega se digla VELIKA PRAŠINA

Vodeći turski zvaničnici osudili su karikature predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u izdanju francuskog satiričnog magazina “Charlie Hebdo”, navodeći da je taj čin “ogavni pokušaj da se šire kulturni rasizam i mržnja”.


Turski gnjev zbog karikature dolio je vatru na ulje u odnosima između Turske i Francuske, a sve je počelo zbog crtanih filmova sa poslanikom Muhammedom, zbog čega je tinejdžer u Parizu ubio svog profesora, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

“Snažno osuđujemo karikature našeg predsjednika u francuskom časopisu, koji nema poštovanja prema nijednoj religiji. Ništa im nije sveto, nemaju nikakve vrijednosti”, napisao je Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin na Twitteru.

Dodao je da su u “Charlie Hebdou” samo pokazali koliko su “vulgarni i nemoralni”.

‘Širenje rasizma i mržnje’

“Napad na nečije privatne stavove nije humor niti je sloboda izražavanja”, dodao je Kalin.

Na naslovnici “Charlie Hebdoa” se vidi Erdogan kako sjedi u bijeloj košulji i donjem vešu, drži konzervu pića i drži suknju žene u hidžabu.

Fahrettin Altun, Erdoganov glavni predstavnik za medije, rekao je da Macronova antimuslimanska propaganda “donosi plodove”.

“Osuđujemo najodvratniji čin koji je izazvala najnovija karikatura, koja širi rasizam i mržnju”, napisao je Altun na Twitteru.

Erdogan je kritizirao Macrona u subotu, rekavši da treba ići “na pregled glave”.

Ilustraciju francuskog magazina možete pogledati OVDJE.


Slični članci

Close