RegijaVijesti

TRUMP RAZOČARAO VUČIĆA: Evo kako glasi tačka deset predloženog sporazuma Beograda i Prištine

– Mi smo na početku dobili nikada gori papir od kada su krenuli pregovori sa kosovskim Albancima, – rekao je novinarima ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Kako saznaje RTS za srpsku delegaciju sporba je tačka 10 koja glasi: Obje strane se posvećuju međusobnom priznanju, zaštiti etničkih manjina, restituciji, rješavanju statusa pojedinaca, i saglašavaju se da otvore kancelarije za zaštitu i godišnje izvještaje o pravima manjina.

Tačka 10. u originalu (na engleskom) glasi:

“Both parties commit to mutual recognition, and protection of ethnic minorities, restitution of propriety, resolving of the status of stateless individuals, and agree to open offices in charge of protecting and reporting annually on minority rights”.

– Mi smo na početku dobili nikada gori papir od kada su krenuli pregovori sa kosovskim Albancima. Šesnaest tačaka je na stolu od čega deseta podrazumijeva međusobno priznanje – rekao je novinarima ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Navodi da ima veoma malo ekonomskih tema i da je Alaksandar Vučić od obavještajnih izvora saznao da teme neće biti samo ekonomske.

To je potvrdio i predsjendik Srbije Aleksandar Vučić kazavši da nije mogao prihvatiti dokument u kojem je stajala odredba o uzajamnom priznanju Srbije i Kosova.

– Prvi dokument koji smo imali nosio je naslov „Ekonomska normalizacija“. Taj papir je bio užasno težak, imao je 16 tačaka. Imao je tu tačku o priznanju. Smatrali smo da to nije trebalo da stoji u dokumentu o ekonomskoj normalizaciji, da ne možemo da prihvatimo. Ljudi iz Trampovog kabineta su to saslušali i mislim da u drugim dokumentima te odredbe više nema. I dalje se nadamo da je moguće da postignemo dogovor – poručio je Vučić.

S druge strane, premijer Kosova, Avdullah Hoti, kazao je da delegacija Kosova neće razgovarati o drugim temama, osim o priznanju.

(SB)

Slični članci

Close