SvijetVijesti

Trump razočarao Dodika

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da su Sjedinjene Američke Države moćne i da imaju svoje ozbiljne interese, ali da bi jedini interes Srba ovdje trebalo da bude da se sklone izvan glavnog udara američkih geostrateških interesa.

“Mi smo samo imali nesreću što smo se našli na udaru adminstracije Billa Clintona jer je on htio da pravi karijeru, pa je, sada znamo, Amerika stala na stranu muslimana i Hrvata u toku rata”, rekao je Dodik.

Navodeći da je od prvog dana označen kao “loš momak” koji pravi probleme, Dodik je rekao da on nikada nije pravio probleme Americi i da se ne miješa u njihova geostrateška pitanja na Bliskom istoku ili bilo gdje u svijetu.
“Ali, ja imam pravo da govorim, nemam pravo da ćutim i da se povučem, pa taman ispred mene stajala moćna Amerika i njen ljudi”, rekao je Dodik, podsjetivši da se sukobljavao sa američkim diplomatama koji su htjeli da nametnu zajedničku policiju.

Dodik je u emisiji novosadskog Centra za društvenu stabilnost rekao da vjeruje i očekuje da će predsjednik SAD-a Donald Trump zbog unutrašnjih ekonomskih uspjeha ponoviti mandat i da će uspjeti da rasprsne “vašingtonsku močvaru”.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je naveo da je realno bilo da se u SAD poslije izbora Trumpa za predsjednika desi više promjena, te da je srušen mit o američko predsjedniku kao o svemoćnom političaru i državniku, čija je volja dominantna.

Prema njegovim riječima, u Trumpovom slučaju se pokazuje da to nije američki predsjednik, već da postoji neka “duboka država” koja mu se suprotstavila i nije dozvolila da ima političku i izvršnu ulogu koju treba da ima kao predsjednik.

“Ali, odlična je vijest što je prekinuta ta linija Clintonovih i demokrata, koji su bili veoma loši i rigidni prema Srpskoj, bez obzira što je za vrijeme vladavine američke administracije demokrata u Daytonu verifikovana Republika Srpska”, dodao je on.
Dodik je istakao da je pogrešna predstava da su Amerikanci ponudili Republiku Srpsku, te dodao da je ona formirana mnogo prije Daytona, 9. januara 1992. godine.

“Mi smo se za nju izborili. Republika Srpska nije u Daytonu postigla ni međunarodnu verifikaciju, nego ranije, nekoliko mjeseci u Ženevi i Njujorku, gdje je Srpska prihvaćena kao strana u pregovorima o BiH i kao takvu je zastupao Slobodan Milošević u Daytonu”, kazao je Dodik.

On je istakao da ga ne zanimaju interesi nijednog drugog naroda u okruženju, nego samo interesi srpskog naroda.

Ocjenjujući da “Srbi pokazuju nesalomivo podaništvo velikim i moćnim”, Dodik je istakao da je to nešto što se mora “izbiti” iz kolektivnog ponašanja srpskog naroda i da to “podaništvo mora da prestane”.

“I veliki vole kada se sretnu sa nekim ko ima svoj stav, ko nije ljigavac i poltron. Niko ne voli poltrone, niko ne voli `one koji se uvlače`”, rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naveo da je očekivao više od Trumpa, možda iz neke političke zablude, ali i želje da se nešto promijeni, te da se obradovao kada je Trump govorio da američka spoljna politika više neće biti politika miješanja u unutrašnje stvari.
Dodik je rekao da vjeruje da se Trumpovi ljudi ne bave Srbima i BiH, nego to rade neki “recidivi stare američke administracije”, ali da u svakom slučaju treba poštovati veliku Ameriku.

“Svakako, treba poštovati veliku Ameriku, ali ja ne poštujem kod Amerike to miješanje u unutrašnje stvari, to njihovo nasilje”, rekao je Dodik.

On je naveo da samo naivni vjeruju da je Velika Britaija izašla tek onako iz EU, te podsjetio da se to desilo u trenutku kada se pojavio Trump, kada se kao hegemon u EU pojavljuje Njemačka, koja je podredila Evropu svojim interesima.

Navodeći da postoji u EU strah šta će biti sa Unijom kada ne bude više njemačkog kancelara Angele Merkel i kada francuski predsjednik Emmanuel Macron gubi kod svog naroda, Dodik je ocijenio da Srbi u vezi sa tim ne treba da imaju bilo kakav sentiment.

On je dodao da se čini da istorija ponovo igra sa Srbima jer se u pristupnim pregovorima EU i kroz “izmišljena poglavlja” traži “čudo” i nameće priča o Kosovu, te da za neku malu pomoć EU pokušava da modelira Srbe za svoje potrebe.

(N1)

Slični članci

Close