BiHVijesti

SVJEDOK NA SUĐENJU STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: “Kad su Hrvati uhapsili Arkana, planirali smo otmicu Mesićeve kćerke”

Na pitanje tužioca da li je znao da su Arkanovi gardisti „počinili teške zločine“ nad Muslimanima u Zvorniku, u aprilu 1992, Novaković je odgovorio: „To apsolutno nije tačno…bar da ja znam“.


Bivši pripadnik Srpske dobrovoljačke garde (SDG) Stojan Novaković izjavio je danas, na haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, da nije znao da je ta formacija, pod komandom Željka Ražnatovića-Arkana, u Hrvatskoj i BiH, 1991-95, počinila zločine nad Hrvatima i Muslimanima.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Douglas Stringer predočio je svjedoku da su Ražnatović i njegovi ljudi, u oktobru 1991. godine, u policijskoj stanici u Dalju, u Istočnoj Slavoniji, ubili više zarobljenih Hrvata.

„Prvi put to čujem, kunem se bogom“, odgovorio je Novaković, koji je u to vreme bio „major za pozadinu“ SDG.

Na pitanje tužioca da li je znao da su Arkanovi gardisti „počinili teške zločine“ nad Muslimanima u Zvorniku, u aprilu 1992, Novaković je odgovorio:

„To apsolutno nije tačno…bar da ja znam“.

Novaković je prethodno potvrdio da su pripadnici SDG, u proljeće 1992, učestvovali u zauzimanju Bijeljine i Zvornika.

Optužnica Stanišića (70), bivšeg šefa Službe državne sigurnosti (SDB) Srbije, i Simatovića (70), glavnog Službinog operativca, tereti za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportaciju nesrba u Hrvatskoj i BiH.

Po optužnici, mnoge od tih zločina počinila je SDG koja je bila jedinica SDB Srbije.

Novaković je danas ostao pri iskazu da se, koliko on zna, Ražnatović nikada nije sastao sa drugooptuženim Simatovićem.

Tužilac Stringer, nasuprot tome, predočio je dokument Vojske Republike Srpske (VRS) po kojem su, u septembru 1995, Simatović i Ražnatović bili na sastanku u Bijeljini s tamošnjim vlastima RS na kojem je od Arkana traženo da „zauzme Teočak“.

Na tužiočevo insistiranje, svjedok je prihvatio da zapravo ne zna da li su se Arkan i Frenki sastajali.

Novaković je negirao i da je, u jesen 1990, Ražnatović nosio oružje Srbima u Kninskoj Krajini kada su ga hrvatske vlasti uhapsile u Dvoru na Uni.

Pošto mu je tužilac Stringer predočio izjavu samog Ražnatovića da „smo im mi nosili oružje drugim kanalima“, Novaković je potvrdio da su Arkanovi ljudi, na „molbu“ tadašnjeg ministra odbrane Srbije Tomislava Simovića, u to vrijeme pratili kao obezbjeđenje cisterne izvesne braće Zukanović u kojim je oružje bilo prebačeno u Knin.

Zastupnik optužbe predočio je dokaz da je bilo 13 takvih isporuka.

Tužilac Stringer rekao je da posjeduje dokaz o tome da su, dok je Ražnatović bio u zatvoru u Hrvatskoj, njegovi prijatelji u Beogradu planirali da otmu kćerku tadašnjeg hrvatskog člana Predsedništva SFRJ Stjepana Mesića da bi Arkana oslobodili.

„Nikad za to nisam čuo, a kamoli da sam prisustvovao takvom sastanku“, prokomentarisao je Novaković.

Svjedok je, međutim, ispričao da su Arkanovi ljudi iz navijačke grupe Delije, dok je on bio u sedmomesečnom pritvoru u Zagrebu, posredstvom direktora Crvene zvezde Vladimira Cvetkovića zatražili od Radmila Bogdanovića pomoć da Ražnatović bude pušten, piše Danas.rs.

„Bogdanović nam je rekao da će preko skupštinskog odbora za pomoć Srbima van Srbije, čiji je bio šef, pokušati da izdejstvuje Željkovo puštanje. Nakon tri-četiri nedelje, Željko je pušten i došao je u Beograd u junu 1991.“, kazao je Novaković.

Rekao je da niko nije znao da li je Bogdanović urgirao, ali je siguran da jeste jer je bio u super odnosima sa tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske Josipom Boljkovcem.

Bogdanović je bio ministar unutrašnjih poslova Srbije do martovskih demonstracija opozicije u Srbiji 1991.godine.

Odgovarući na pitanja tužioca, Novaković je danas rekao i da je Ražnatović „prezirao“ Kapetana Dragana i da ga je zvao „filmski glumac“ jer „samo teoretiše“.

Ponovljeno haško suđenje Stanišiću i Simatoviću biće nastavljeno iduće nedjelje.

Nakon prvog suđenja, Haški tribunal oslobodio ih je 2013.godine, ali je, dvije godine kasnije, apelaciono veće poništilo tu presudu, na žalbu tužilaca, i naložilo novo suđenje.


(slobodna-bosna.ba)

Slični članci

Close