SvijetVijesti

SVIJET BRUJI O HEROJU IZ KONGRESA: Pogledajte kakvim je hrabrim potezom spriječio neviđenu katastrofu (VIDEO)

Video koji je tokom juriša pristaša predsjednika Sjedinjenih Američkih Država na odlasku Donalda Trumpa na Kongres SAD-a snimio novinar portala “The Huffington Posta” Igor Bobić, vjerovatno najbolje svjedoči o prirodi sukoba koji je zgrozio dobar dio svijeta.

Na snimku se, naime, može vidjeti sučeljavanje afroameričkog policajca i grupe većinom bijelih izgrednika koji su tog dana, 6. januara 2021. godine, upali u zgradu Kongresa ne bi li pokušali osporiti ishod prošlogodišnjih predsjedničkih izbora u SAD-u, na kojima je Joe Biden pobijedio Trumpa, piše “The Washington Post”.

Snimak je vrlo brzo obišao društvene mreže, a afroamerički policajac proglašen je herojem, jer je 85 sekundi bez upotrebe nasilja ili smrtonosne sile odolijevao jurišnicima koji su mu se konstantno približavali. Policajac se tokom tog napetog sukoba dva puta povlačio uz stepenice, ali stručnjaci kažu da se nije, zapravo, povlačio, već da je razularenu rulju odvlačio od dvorane u kojoj inače zasjeda Senat, tada prepune senatora, koje su štitili naoružani policajci, među kojima je bio i jedan sa poluautomatskim oružjem.

Policijska uprava Kapitola nije obznanila identitet policajca, ali su tri njegova prijatelja rekla za “The Washington Post” da je riječ o Eugeneu Goodmanu iz savezne države Maryland.

Profesor prava na Pravnom fakultetu u New Yorku i bivši policijski službenik Policijske uprave New Yorka Kirk D. Burkhalter rekao je za “The Washington Post” da je Goodman takvim postupanjem vjerovatno spriječio izbijanje nasilnog sukoba. “Da je drugačije postupio, tog je dana moglo poginuti puno više osoba”, rekao je Burkhalter nakon inspekcije spomenutog snimka. “Ti su ljudi tamo došli s plastičnim lisicama. Nije nerazumno pomisliti da su bili spremni uzimati taoce… službenik Goodman značajno je pomogao da ne dođe do velike tragedije.”

(SB)

Slični članci

Close