VijestiBiH

Svećenik iz BiH na misi vrijeđao druge vjere i migrante: Nikada ne bih vjerovao u Boga koji je…

Snimak je objavio zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Sanel Kajan koji je kazao da će zatražiti pojašnjenje katoličke Crkve u BiH

Svećenik Fra Mato Vincetić, župni vikar na Plehanu i vojni kapelan u Vinkovcima, održao je skandalozan govor tokom nedjeljne mise u crkvi „Sveti Marko Evanđelista“ u mjestu Plehani kod Dervente. Svećenik je iznio niz uvreda upućene migrantima, ali i vjernicima druge vjere.

Fra Vincetić je održao govor koji ne priliči niti jednom vjerskom službeniku.

– Ne možemo prihvaćati migrante u svoju kuću, dati im sve i onda oni bezočno, drsko dođu i kažu “ja sam musliman, moraš mi dati hranu koju hoću da jedem”. Došao si iz svoje zemlje gladan, žedan, gol i bos, tvoj Bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog. Došao si u moju kuću gdje je Bog Isus Krist kojem se ja zahvaljujem za sve ove blagodati koje imamo na Zapadu. I sada ti meni naturaš tog tvog Boga koji teo stavio gladnog, žednog, golog i bosog da ja njemu i tebi moram ispunjavati volju. Umjesto da kažeš “halo, vidi kome se trebamo zahvaliti svo ovo bogatstvo i napredak Zapada – Kristu i jevanđelju”. Zato je Isus rekao ženi ne može to tako, tvoj Bog te ostavio golog, žednog, bosog napravit ću ti dobro, ali ti ćeš se i dalje klanjati… Ne može, ostavi se svoga Boga, priznaj vjeru u pravog Boga pa ćemo ti dati sve. Bio sam u Njemačkoj, ni mi na um palo da kažem Švabi moraš me zaposliti (…) Ako si došao u moje, sjest ćeš tamo gdje ti ja kažem, leći ćeš gdje ti kažem, jest ćeš što ti ja dadnem. Ja nikada ne bih vjerovao u Boga koji je ostavio svoj narod gladnim, žednim, golim i bosim. Taj Bog je lažan i ne postoji. Gdje ćeš se klanjati tom Bogu, rekao je fra Vincetić.

Snimak je objavio zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Sanel Kajan koji je kazao da će zatražiti pojašnjenje katoličke Crkve u BiH.

– Poslušajte ove riječi. Poslušajte ove uvrede. Ova ponižavanja. Poslušajte ovo zlo. Zgrožen sam, kao čovjek, ali i kao zastupnik u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije Bosne i Hercegovine, naveo je Kajan.

Očekuju se reakcije Crkve i nadležnih.

Povezano

Back to top button