BiHVijesti

“SVE DRŽAVE TREBAJU…”: Evo kako su u Ambasadi SAD-a u BiH komentarisali slučaj glavne tužiteljice Gordane Tadić…

Dnevni list “Oslobođenje” objavio je prije nekoliko dana tekst u kojem je priložio dokumentaciju kako je glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić naplatila od države naknadu za smještaj u Sarajevu, u stanu u kojem, navodno, nikada nije ni boravila.

Tadić je u tužbi protiv BiH, podnesenoj 13. marta 2019. godine, navela da je od 1. aprila 2016. pa sve do 28. februara 2019. godine bila podstanar u stanu Milana Milidraga u Gradačačkoj 29 u Sarajevu. Kao dokaz je priložila Ugovor o zakupu stana, potpisan 1. juna 2015. godine.

Sud BiH je u decembru 2019. presudio da država BiH Gordani Tadić, pored ostalih troškova, isplati i 5.250 KM za troškove smještaja u toku rada. Tadić je BiH ponovo tužila 31. decembra 2019. i tražila da joj se nadoknade troškovi odvojenog života i smještaja od 1. marta 2019. do 31. decembra 2019. godine.

Nakon što je afera izašla u javnost, oglasila se Ambasada SAD-a u BiH.

“Ambasada SAD-a ne komentariše pojedinačne slučajeve. Sve zemlje trebaju nezavisne članove pravosuđa koji se pridržavaju najviših profesionalnih standarda”, naveli su u odgovoru iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

U međuvremenu, Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) u ponedjeljak, 17. augusta, registrovao je predmet protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glavna disciplinska tužiteljica Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH Alena Kurspahić-Nadarević.

Prema njenim riječima, predmet je registrovan po službenoj dužnosti, a na osnovu medijskih objava koje se odnose na naplatu spornih troškova najma stana u Sarajevu.

(Vijesti.ba)

Slični članci

Close