VijestiBiH

STRANKA ZA BiH: Presuda iz Strazbura dokaz da je Silajdžić bio u pravu, Aprilski paket u suprotnosti je sa demokratskim principima

Iako je prošlo mnogo godina, potvrda ispravnosti takve odluke je ipak stigla i to sa najviše sudske instance u Evropi – ističu iz ove stranke

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Slavena Kovačevića donio je presudu kojom je utvrdio da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

Ovim je nakon 17 godina, navode iz Stranke za BiH, potvrđeno da su Aprilski paket ustavnih promjena i entitetsko glasanje u suprotnosti sa demokratskim evropskim principima.
– Kovačević je u svojoj izjavi to i potvrdio te objasnio kako je ovom presudom praktično zaštićeno aktivno biračko pravo svakog čovjeka na cijeloj teritoriji BiH jer ne može niko drugi u ime glasača birati članove Predsjedništva BiH, uključujući i taj posredni ili indirektni izbor. Kako je dalje pojasnio, to znači da Bosna i Hercegovina mora biti jedna izborna jedinica tako da svaki pojedinac ima jednako pravo da bira svoga šefa države – saopćili su iz SBiH-a te dodali:

– Ova presuda je potvrdila da je Haris Silajdžić bio u pravu 2006. godine tokom pregovora o ustavnim promjenama osporavanjem entitetskog glasanja koje nije bilo ukinuto, nego čak i ojačano. Iako je prošlo mnogo godina, potvrda ispravnosti takve odluke je ipak stigla i to sa najviše sudske instance u Evropi, što je i očekivano, jer je i sama Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama sastavni dio Ustava BiH i nadređena je svakom zakonu.

Povezano

Back to top button